Na stavbu hraničného múra v USA nakoniec pôjde miliarda dolárov

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 6:37 • 2 min
Na stavbu hraničného múra v USA nakoniec pôjde miliarda dolárov

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany (Pentagón) uvoľnilo miliardu dolárov na výstavbu bariéry na hraniciach s Mexikom, ktorú presadzuje prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Tieto finančné prostriedky, o ktoré požiadalo ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť, sú vyčlenené na stavbu 92-kilometrového úseku oplotenia s výškou 5,5 metra a súvisiacej infraštruktúry v regióne El Paso v štáte Texas a v sektore Yuma v Arizone, oznámil v pondelok úradujúci minister obrany Patrick Shanahan.

 

img

 

Svoje rozhodnutie obhajoval odvolaním sa na federálny zákon, dávajúci ministerstvu obrany právomoc v rámci pomoci federálnym úradom v boji proti pašovaniu drog stavať cesty a ploty a inštalovať osvetlenie na blokovanie pašeráckych koridorov vedúcich cez hranice Spojených štátov. Shanahan informoval o uvoľnení peňazí len niekoľko hodín predtým, ako mal v Kongrese predstaviť a obhajovať návrh rozpočtu Pentagónu.

 

Kongres USA odmieta schváliť Trumpom pôvodne požadovaných osem miliárd dolárov na vybudovanie kontroverzného pohraničného múra. Prezident preto 15. februára vyhlásil na južných hraniciach USA stav núdze, ktorý mu umožňuje získať peniaze z už schválených rozpočtových položiek.

 

img

 

Spor o tieto prostriedky spôsobil na prelome rokov čiastočné pozastavenie financovania federálnych inštitúcií (shutdown), ktoré trvalo rekordných 35 dní.

 

Obe komory Kongresu — Snemovňa reprezentantov i Senát — schválili rezolúciu, ktorá mala zablokovať vyhlásenie stavu núdze. Trump ju však v polovici marca okamžite vetoval. Bolo to jeho prvé veto proti rozhodnutiu Kongresu po viac ako dvoch rokoch vo funkcii.

 

Demokrati i republikáni varovali, že vyhlásenie stavu núdze na získanie peňazí na výstavbu bariéry je zneužitím prezidentských právomocí a vytvára nebezpečný precedens.

 

Snemovňa reprezentantov bude v utorok hlasovať o prelomení Trumpovho veta. Vzhľadom na potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov sa opätovné schválenie rezolúcie neočakáva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona