Počet asýrskych kresťanov unesených členmi IS sa pohybuje od 150 do 200

NETKY.SK • 25 Február 2015, 11:47 • 2 min
Počet asýrskych kresťanov unesených členmi IS sa pohybuje od 150 do 200

MOSKVA - Na najmenej 150 sa zvýšil počet asýrskych kresťanov unesených v Sýrii extrémistami zo zločineckej organizácie tzv. "Islamský štát" (IS) po ich útokoch na dediny v okolí meste Tal Ahmar na severovýchode krajiny. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Spravodajská stránka The Arab Source v utorok napísala, že príspevky na rôznych sociálnych sieťach uvádzajú až 200 nezvestných civilistov, kým Sýrska národná rada (SNC), ktorú citovala agentúra Reuters, hovorí o najmenej 150 overených osobách unesených radikálmi IS v provincii Hasaka.

 

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) rovnako v utorok oznámilo, že z dedín Tal Šamiram a Tal Hermz, situovaných západne od Kurdmi ovládaného mesta Hasaka, bolo unesených najmenej 90 asýrskych kresťanov.

 

Aktivistická skupina A Demand for Action, ktorá podporuje ochranu Asýrčanov a iných menšín v Iraku a Sýrii, tvrdí, že medzi unesenými je 70-100 osôb, pričom zhruba 3000 obyvateľov utieklo do susedných miest Hasaka a Kámišlí.

 

Pred občianskou vojnou, ktorá sa v Sýrii začala pred štyrmi rokmi, tvorili Asýrčania desať percent z celkového počtu 22 miliónov obyvateľov krajiny. Dnes je to približne 40.000 obyvateľov Sýrie, ktorí žijú prevažne v provincii Hasaka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies