Počas zákazu vychádzania v Sierra Leone objavili 130 prípadov eboly

NETKY.SK • 24 September 2014, 06:49 • 2 min
Počas zákazu vychádzania v Sierra Leone objavili 130 prípadov eboly

FREETOWN/ŽENEVA - Západoafrický štát Sierra Leone dnes oznámil, že počas trojdňového celoštátneho zákazu vychádzania, ktorý bol v platnosti od piatka do nedele, aby sa spomalilo šírenie eboly, objavili zdravotníci 130 nových prípadov, u ktorých sa táto choroba potvrdila.

slovakia

left justify in out

U ďalších 70 prípadov čakajú na potvrdenie. Súčasne v týchto troch dňoch zozbierali telá 92 mŕtvych, informovala agentúra Associated Press. Tieto údaje zverejnili úrady na dnešnej tlačovej konferencii.
     

Ebolou sa v západnej Afrike počas terajšej epidémie údajne nakazilo vyše 5800 ľudí a vyše 2800 ochoreniu podľahlo, predovšetkým v Libérii, Sierre Leone a Guinei. Bezprecedentný rozsah epidémie viedol k vyhláseniu drastických opatrení, akým bol trojdňový zákaz vychádzania v Sierre Leone.

 

Epidémia eboly zaplavila nepostačujúce zdravotnícke zariadenia v západoafrických krajinách a vyvolala obavy, či bude vôbec Sierra Leone schopná postarať sa o ďalších chorých, ktorých zdravotníci objavili, keď počas zákazu vychádzania chodili od domu k domu.

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes uviedla, že na ebolu v Sierre Leone zomrelo o 30 zdravotníkov viac, ako sa pôvodne myslelo, čo naznačuje, že riziko, ktoré podstupujú, bolo podcenené, napísala agentúra Reuters.

 

Z celkového počtu 96 zdravotníkov, ktorí sa v Sierre Leone nakazili ebolou, ich podľa opravených údajov WHO zomrelo 61, čo je takmer 60 percent. WHO uviedla, že od 22. septembra ochorelo na ebolu celkovo 348 zdravotníkov a 186 z nich zomrelo. Polovica z nich v Libérii a 67 v Guinei, ktoré spolu so Sierrou Leone zasiahla epidémia najviac. V Nigérii ochorelo na ebolu 11 zdravotníkov a päť z nich zomrelo.

 

Pracovníci OSN a WHO priznali, že vysoké riziko pre zdravotníkov marí snahy nájsť dobrovoľníkov ochotných ísť do epicentra epidémie v západnej Afrike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies