Počas tretej noci výtržností zadržali vo Francúzsku vyše 660 ľudí

NETKY.SK • 30 Jún 2023, 10:00 • 2 min
Počas tretej noci výtržností zadržali vo Francúzsku vyše 660 ľudí

PARÍŽ - Celkovo 667 ľudí zadržali vo Francúzsku v noci na piatok počas pokračujúcich protestov vyvolaných smrťou tínedžera, ktorého zastrelil policajt pri cestnej kontrole na predmestí Paríža. Po tretej noci nepokojov hlásili podpálené autá a poničené budovy. Prezident Emmanuel Macron zvolal znova krízové zasadnutie vlády.

slovakia

left justify in out

Nočné výtržnosti prišli po štvrtkovom pochode na pamiatku 17-ročného Nahela M., ktorého utorková smrť v meste Nanterre oživila dlhoročnú kritiku práce francúzskej polície v chudobných a multietnických štvrtiach. Policajta, ktorý naňho strieľal, obvinili z úmyselného zabitia. Elyzejský palác v piatok ráno oznámil, že Macron sa predčasne vráti z bruselského summitu EÚ, aby predsedal krízovému štábu. Ten bude zasadať už druhý deň po sebe.

 

 

V noci vo viacerých francúzskych mestách nasadili okolo 40.000 policajtov a žandárov. V Paríži vo štvrtok večer zastavili premávku autobusov a električiek a na predmestiach vyhlásili zákazy vychádzania. Napriek rozsiahlym bezpečnostným opatreniam došlo na mnohých miestach k výtržnostiam a násiliu. V meste Pau na juhu Francúzska hodili na policajnú stanicu zápalnú fľašu. V Lille na severe horela základná škola a okresný úrad, v neďalekom Roubaix sa hasiči ponáhľali "od požiaru k požiaru", píše AFP. V Marseille použila polícia slzotvorný plyn, aby rozohnala skupinu vyše 100 ľudí, ktorí sa údajne snažili vytvoriť barikády. Na parížskom predmestí Drancy výtržníci vrazili vozidlom do nákupného strediska, kde rabovali a zakladali požiare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
TASR / KB Netky, Foto: TASR/AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies