REPORTÁŽ Sviatlana Cichanovská dorazila na konferenciu Globsec! Matovič ju označil za vzor mnohých žien

NETKY.SK • 8 Október 2020, 11:59 • 2 min
REPORTÁŽ Sviatlana Cichanovská dorazila na konferenciu Globsec! Matovič ju označil za vzor mnohých žien

BRATISLAVA – Na bezpečnostnú konferenciu Globsec už dorazila aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská.

slovakia

left justify in out

Ako sama vyhlásila počas svojho prejavu na konferencii, od európskych lídrov očakáva solidaritu a jednotu v postoji k aktuálnym udalostiam v Bielorusku. Cichanovská sa v priebehu dňa stretne aj so slovenskou hlavou štátu Zuzanou Čaputovou.

 

Cesta za slobodou

"Solidarita je teraz najdôležitejšou otázkou. Buďte jednotní vo svojich rozhodnutiach," uviedla laureátka ceny Globsec za posilňovanie demokratických princípov a ochranu ľudských práv líderka bieloruskej opozície.

 

img

 

"Naši ľudia bojujú za slobodu. Každý obyvateľ Bieloruska je hrdinom, každý deň chodia do ulíc demonštrovať proti režimu, proti diktátorovi," vyzdvihla odvahu Bielorusov Cichanovská, ktorá vyjadrila nádej, že bieloruský národ sa už čoskoro dočká vytúženej slobody.

 

Súvisiaci článok: Globsec: V Bratislave vystúpili šéf WHO aj prezidentka Čaputová

 

Demokracia nie je samozrejmosťou

So Svietlanou sa už stretol minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý vyzvihol jej odhodlanie ísť za tým, čo je pre nás dnes také samozrejmé a pre Bielorusov také vzdialené.

 

img

 

„Dnes ráno som sa stretol so Svetlanou Cichanovskou, ktorá sa stala tvárou politického a spoločenského pohybu v Bielorusku. Je to odvážna žena. Pripomeňme si, že vstúpila do politiky v situácii keď jej manžel chcel kandidovať na prezidenta a namiesto toho sa ocitol vo väzení, v ktorom je dodnes. Nič nesymbolizuje to o čo ide v Bielorusku lepšie ako práve príbeh jej a jej manžela," uviedol Korčok. Dodal, že opozičná líderka má obdivuhodné odhodlanie ísť za tým, čo je pre nás dnes také samozrejmé a pre Bielorusov také vzdialené.

 

Mohlo by vás zaujímať: Globsec: Ocenenie za rozvoj demokracie a ochranu ľudských práv získali Schwarzenberg a Cichanovská

 

 

"Rozhodnutie o tom, kto bude vládnuť v Bielorusku, je len v rukách bieloruských občanov. Chápeme, čo znamená ich túžba byť slobodnými občanmi," poznamenal šéf rezortu diplomacie.

 

Zároveň Cichanovskej počas stretnutia venoval obraz s fotkou z mohutného protikomunistického mítingu v Bratislave v roku 1989 počas tzv. zamatovej revolúcie.

 

img

 

Matovič ocenil bieloruské ženy

Predseda vlády Igor Matovič po spoločnom stretnutí označil Svetlanu Cichanovskú za symbol slobody a demokracie. "Myslím, že mnohým ženám, nielen na Slovensku ste vzorom,"  podotkol premiér. Úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka ​označil za "akože prezidenta", ktorého Slovensko neuznáva. 

 

 

"Našim cieľom je, aby Bielorusko žilo v slobodnej krajine," poznamenal Matovič, s tým, že je už na nich, či sa budú viac orientovať na západ alebo na východ. Zároveň poznamenal, že je veľmi cenné, keď sa diktátorovi postaví ľud. "O to cennejšie je, keď sa diktátorovi postavia ženy a postavia sa na čelo boja proti útlaku," povedal Matovič s tým, že si veľmi váži jej osobný postoj.

 

Premér tiež vyjadril nádej, že v tomto boji Cichanovská vydrží až do samého konca. Tiež líderku ubezpečil, že slovenská vláda stojí na strane bieloruského ľudu. 

 

Na závertlačového brífingu odovzdal Cichanovskej symbolický zvonček ako náznak zmeny režimu. "Ďakujem za tento dar a tento zvonček odzvoní v slobodnom Bielorusku," uzavrela Cichanovská.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies