Po víchrici, ktorá sa prehnala cez Slovensko počas minulého týždňa, ostala spúšť

NETKY.SK • 19 September 2017, 14:17 • 2 min
Po víchrici, ktorá sa prehnala cez Slovensko počas minulého týždňa, ostala spúšť

BRATISLAVA - Strhnuté a zrolované strechy, popadané komíny, poškodené žalúzie, sieťky na oknách, fasády a izolácie domov, ale aj zničené vozidlá či padajúcimi stromami rozbité okná.

slovakia

left justify in out

To sú najčastejšie hlásenia klientov po víchrici, ktorá minulý týždeň zasiahla Slovensko. "Najčastejšie si to odniesli strechy rodinných domov a väčších budov. V jednom prípade klientovi v okrese Bratislava víchrica strhla kompletne celú strechu spolu s izoláciou, komín aj bleskozvod a zničila fasádu po celom obvode domu. V mnohých prípadoch odletené plechy poškodili fasády okolitých budov," vymenúva hovorkyňa Allianz – Slovenskej poisťovne Lucia Muthová.

 

Silný vietor s nárazmi až 120 km/hodinu napáchal najviac škôd v okresoch Nitra, Bratislava, Šaľa, Trnava a Nové Mesto nad Váhom. Práve z týchto okresov nahlásili klienti Allianz – Slovenskej poisťovne najviac poistných udalostí. "Výška škôd zatiaľ nie je vyčíslená. Po víkende evidujeme približne 120 poistných udalostí spôsobených víchricou a ich počet narastá, keďže mnohí sa vracajú po predĺženom víkende a bilancujú škody," hovorí Muthová. Pribúdajú aj hlásenia škôd po následných výdatných dažďoch a záplavách.

 

Najviac škôd eviduje poisťovňa Generali v Žilinskom kraji, búrka napáchala škody aj v okolí Nitry, Banskej Bystrice, Košíc a Bratislavy. Väčšinu z nich spôsobil silný vietor a dážď. Odlomené konáre poškodili viaceré autá, silný vietor poškodil niekoľko striech. "V Bratislave búrka odlomila dvanásťmetrový konár, ktorý sa doslova zapichol do strechy rodinného domu. Cez tento otvor zatiekli pre silný dážď aj steny bytu. Situáciu riešili na mieste niekoľko hodín hasiči, použili aj vysokozdvižnú techniku," hovorí vrchný riaditeľ Úseku kontaktného centra poisťovne Generali Jaroslav Hanzlík. Ďalšiu strechu rodinného domu poškodil silný vietor na Donovaloch, škoda tu presiahla 1500 eur.

 

"Celkovo sa škody vyšplhajú zrejme na desaťtisíce eur. Predpokladáme totiž, že klienti budú postupne nahlasovať aj ďalšie poistné udalosti," dodáva Hanzlík. Na preplatenie škôd, ktoré napáchajú búrky, je potrebné mať uzatvorené poistenie nehnuteľnosti a domácnosti. Dôležité je mať poistené živelné riziká, a to vrátane víchrice a krupobitia. Škody na budovách sa kryjú z poistenia nehnuteľnosti, škody na zariadení, nábytku, spotrebičoch či oblečení zasa z poistenia domácnosti. Ak voda či vietor poškodia auto, tieto škody poisťovňa preplatí z havarijného poistenia.

 

Ak je to možné, po poistnej udalosti by mali klienti s odstraňovaním následkov alebo opravou počkať do obhliadky poisťovne. Samozrejme, ak je z hygienických alebo bezpečnostných dôvodov nevyhnutné začať s odstraňovaním škôd skôr, ľudia to môžu urobiť hneď. V takom prípade je však potrebné si poistnú udalosť zdokumentovať. Dnes už majú aj mobilné telefóny pomerne dobré fotoaparáty, poisťovni postačia aj fotky odfotené telefónom.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies