Po verdikte ESĽP prepustili odsúdeného násilníka

NETKY.SK • 25 Október 2013, 16:51 • 2 min
Po verdikte ESĽP prepustili odsúdeného násilníka

MADRID - Španielsky súd v piatok predčasne prepustil muža odsúdeného za viacnásobné znásilnenie. Vyhovel tak Európskemu súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktorý ešte v pondelok rozhodol, že Madrid porušuje európsku legislatívu. Kontroverzný verdikt ESĽP sa týka členov baskickej teroristickej skupiny ETA, v tomto prípade sa však vzťahuje aj na Antónia Garcíu Carbonella.

slovakia

left justify in out

Garcíu odsúdili ešte v roku 1996 po tom, ako ho uznali vinným zo znásilenní, ozbrojených lúpeží a únosov, za čo mu vymerali 268 rokov väzenia. Podľa španielskej legislatívy si však musel odpykať len 30 rokov, čo je maximálna povolená sadzba. Z väznice teraz vyjde predčasne po odpykaní si 17-ročného trestu.

Pondelkový verdikt ESĽP sa týka 55-ročnej členky ETA Ines del Río Pradovej. Španielsko podľa súdu v Štrasburgu porušilo európsku legislatívu tým, že Pradovej neznížilo trest za to, že počas jeho výkonu si časť z neho odpracovala v rámci väzenských verejnoprospešných prác. ESĽP následne rozhodol, že Pradovej prípad je "podobný" ako Garcíov. Ten sa tak stal prvým "neteroristom", na ktorého uplatnili toto rozhodnutie. Predmetom verdiktu ESĽP bolo kontroverzné pravidlo uplatňované v Španielsku spätne od roku 2006, ktoré sa týka možnosti odmeňovať väzňov za prácu skrátením trestu. Na rozdiel od predošlej praxe by sa takto získaný čas nemal odrátavať od maximálneho, ale skutočne udeleného trestu.

Verdikt ESĽP nahneval rodiny, ktoré prišli o svojich blízkych počas útokov ETA. Španielsko sa teraz obáva, že precedens bude musieť uplatniť aj na ďalších odsúdených násilníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies