Po ukončení rodičovskej dovolenky sa treba odhlásiť z dôchodkového poistenia

NETKY.SK • 4 Február 2016, 13:28 • 2 min
Po ukončení rodičovskej dovolenky sa treba odhlásiť z dôchodkového poistenia

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa upozorňuje matky, ktoré po ukončení starostlivosti o dieťa začnú vykonávať zárobkovú činnosť, z ktorej im plynie povinné dôchodkové poistenie, že je ich povinnosťou odhlásiť sa z dôchodkového poistenia, ktoré za ne z dôvodu starostlivosti o dieťa platí štát.

slovakia

left justify in out

Ak tak neurobia, má to dopad aj na postupovanie príspevkov do druhého piliera. Ako povedal pre TASR hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, v súčasnosti, keď dôchodkové správcovské spoločnosti zasielajú výpisy z osobných dôchodkových účtov o nasporených prostriedkoch, zaznamenáva poisťovňa veľa sťažností práve takéhoto typu. Sporitelia upozorňujú na skutočnosť, že už niekoľko mesiacov im poisťovňa príspevky nepostupuje.

 

Vo väčšine prípadov ide práve o sporiteľky, ktoré sa po nástupe do zamestnania po rodičovskej dovolenke z dôchodkového poistenia neodhlásili, takže im Sociálna poisťovňa postupovala príspevky za rovnaké obdobie dvakrát, príspevky štátu boli preto postúpené neoprávnene. Po zistení tejto skutočnosti im postupovanie príspevkov do druhého piliera pozastavila, a to až dovtedy, kým im príspevky postúpené navyše nezúčtuje.

 

Pri ukončení starostlivosti o dieťa je potrebné odhlásiť sa z dôchodkového poistenia do ôsmich dní prostredníctvom tlačiva - Registračný list fyzickej osoby, v záhlaví krížikom označiť odhláška a FO, za ktorú platí štát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies