Po smrti saudskoarabského kráľa je najstaršou panovníčkou Alžbeta II.

NETKY.SK • 23 Január 2015, 17:03 • 2 min
Po smrti saudskoarabského kráľa je najstaršou panovníčkou Alžbeta II.

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. sa po smrti saudskoarabského monarchu Abdalláha stala najstaršou žijúcou panovníčkou na svete. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie historikov.

slovakia

left justify in out

Alžbeta II. sa narodila 21. apríla 1926 a má teda 88 rokov. Vlády v Británii sa ujala vo februári 1952, po smrti svojho otca Juraja VI., korunovaná však bola až v júni nasledujúceho roku.
     

Len o niekoľko mesiacov mladší sú dvaja panovníci z oblasti juhovýchodnej Ázie: malajzijský sultán Abdul Halim Muadzam (narodený 28. novembra 1927) a thajský  kráľ Pchúmipchón Adundét (narodený 5. decembra 1927), obaja majú 87 rokov.
     

Saudskoarabský kráľ Abdalláh zomrel v noci nadnes vo veku 90 rokov v nemocnici v Rijáde, kde ležal niekoľko týždňov so zápalom pľúc. Na tróne ho nahradil jeho 79-ročný nevlastný brat Salmán. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies