Po otvorení hraníc Sýrie prešli do Iraku tisíce ľudí

NETKY.SK • 7 Január 2014, 18:36 • 2 min
Po otvorení hraníc Sýrie prešli do Iraku tisíce ľudí

ŽENEVA – Tisíce Sýrčanov ušli v posledných dňoch pred občianskou vojnou do severného Iraku potom, čo tamojšie kurdské úrady otvorili hranice so Sýriou. V nedeľu otvorili priechod Pešchabúr pri rieke Tigris, ktorý bol uzavretý od polovice septembra minulého roku. Hovorkyňa Úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Melissa Flemingová v utorok informovala, že hranice odvtedy prešlo vyše 2500 Sýrčanov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pešchabúr je v súčasnosti jediný otvorený hraničný priechod medzi Sýriou a Irakom. Most spájajúci obe krajiny sa už nepoužíva, takže ľudia boli nútení prejsť hranicu v člnoch a loďkách. Pri brehu sa podľa Flemingovej nachádzajú ďalšie tisíce Sýrčanov čakajúcich na prevoz do Iraku.

Úrady v irackom Kurdistane uzavreli priechod Pešchabúr v septembri potom, čo do krajiny prešlo až 60 000 sýrskych utečencov. Teraz sa rozhodli umožniť občanom Sýrie najviac sedemdňovú návštevu Iraku, počas ktorej si môžu nakúpiť jedlo a ďalší potrebný tovar. Tí, ktorí chcú v Iraku zostať, musia hneď pri príchode požiadať o štatút utečenca. Zatiaľ tak urobilo 400

V Iraku sa od začiatku konfliktu v Sýrii v marci 2011 zaregistrovalo celkovo 210 000 sýrskych utečencov. UNHCR odhaduje, že z krajiny ich za túto dobu ušlo asi 2,35 milióna. Ďalšie milióny prišli o svoje domovy v rámci Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies