Platenie odvodov počas štrajku sa zmení

NETKY.SK • 15 December 2017, 14:30 • 2 min
Platenie odvodov počas štrajku sa zmení

BRATISLAVA - Z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú nedávno schválil parlament, vyplýva, že platenie odvodov počas štrajku sa zmení.

slovakia

left justify in out

Súčasná úprava v prípade účasti zamestnanca na štrajku spôsobuje neprimeranú administratívnu záťaž pre zamestnanca, ako aj pre zamestnávateľa. "Pri neprítomnosti v práci z tohto dôvodu je zamestnávateľ povinný za svojho zamestnanca, ktorý nemá príjem zo závislej činnosti, oznámiť zdravotnej poisťovni zánik pracovného pomeru. Zamestnanec má zároveň povinnosť prihlásiť sa v zdravotnej poisťovni ako samoplatiteľ a odvádzať si preddavky na poistné. Po ukončení štrajku má zamestnávateľ opätovne povinnosť nahlásiť vznik pracovného pomeru," píše ministerstvo zdravotníctva v novele zákona.

Po novom, podľa schválenej úpravy, ak sa stane zamestnanec samoplatiteľom pre účasť na štrajku, nevzniká mu povinnosť platiť preddavky na poistné, ani prihlasovať sa ako samoplatiteľ v zdravotnej poisťovni. Zamestnávateľ bude plniť oznamovaciu povinnosť za takéhoto zamestnanca a poistné uhradí zamestnanec v ročnom zúčtovaní poistného ako samoplatiteľ, a to v rovnakej výške, ako platil doposiaľ.

Zároveň sa ustanovuje povinnosť pre zdravotné poisťovne vykonať za takýchto poistencov ročné zúčtovanie poistného.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies