Pivo bez chmeľu? Nový spôsob výroby bude vraj šetrný k prírode

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 14:30 • 2 min
Pivo bez chmeľu? Nový spôsob výroby bude vraj šetrný k prírode

Vedci objavili nový spôsob výroby piva. Je vraj šetrnejší k životnému prostrediu a pivo je lepšie. Chýba v ňom však základná surovina!

slovakia

left justify in out

Pivo patrí medzi najobľúbenejšie alkoholické nápoje vôbec. Holduje mu aj množstvo Slovákov. Je nielen chutné, ale aj zdravé (samozrejme, v primeranom množstve). Vedeli ste však, že jeho výroba je mimoriadne náročná, nákladná a spotrebuje sa pri nej množstvo vody? To predstavuje pomerne veľkú záťaž pre životné prostredie, preto sa vedci rozhodli upraviť výrobný proces a vynechali chmeľ!

 

Základná rastlina používajúca sa na výrobu piva – chmeľ, je nesmierne náročná na vodu. Z tohto dôvodu by podľa odborníkov bolo optimálnejšie ho z výroby rovno vynechať. Pomocou špeciálneho softvéru preto upravili genóm pivovarských kvasníc. Do ich DNA sa im podarilo dostať gény bazalky a mäty, vďaka čomu dostal nápoj výraznú chmeľovú chuť aj bez použitia samotnej rastliny.

 

S nový spôsobom výroby sa, prirodzene, nestotožňuje každý. Milovníci zlatého moku tvrdia, že pivo bez chmeľu už nemôže byť pivom. Treba však poznamenať, že v stredoveku sa tento alkohol vyrábal výhradne bez chmeľu, pričom horkastá chuť sa dosahovala práve rôznymi zmesami bylín. Navyše, podľa degustátorov je takéto pivo chutnejšie a prekvapivo aj chmeľovejšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies