Pistorius zostáva vo väzbe, prokurátor ho obvinil z úkladnej vraždy

NETKY.SK • 15 Február 2013, 13:09 • 2 min
Pistorius zostáva vo väzbe, prokurátor ho obvinil z úkladnej vraždy

Pistorius zostáva vo väzbe, prokurátor ho obvinil z úkladnej vraždy

slovakia

left justify in out

img

Popredný svetový paralympionik a účastník OH 2012 Oscar Pistorius sa v piatok postavil pred Pretórijský magistrátny súd. 

Jediným bodom obžaloby bolo obvinenie z vraždy, po ktorého formálnom vznesení sa juhoafrický atlét v súdnej sieni rozplakal. Pistorius vo štvrtok v skorých ranných hodinách zastrelil svoju priateľku Reevu Steenkampovú štyrmi ranami z pištole a prokurátor na súde uviedol, že bude požadovať rozšírenie obvinenia. Pistoriusovi tak hrozí žaloba z vopred plánovanej úkladnej vraždy.
Súd v Pretórii v piatok od skorého rána obliehali davy zástupcov médií a podľa spravodajcu britského denníka Daily Mirror vládol pred budovou i v nej chaos. Miestnosť "C" naplnilo podľa agentúry AP viac ako sto ľudí, medzi nimi aj Pistoriusov otec Henke, jeho brat Carl a sestra Aimee. Pistorius vošiel do siene po noci strávenej za mrežami v šedom obleku s modrou kravatou a pred sudcom Desmondom Nasirom stál so sklonenou hlavou. 

Po vznesení obvinenia vzlykal a tvár si zakryl rukami. "Upokojte sa a sadnite si," reagoval sudca, ktorý po 40 minútach pojednávanie prerušil a odložil na utorok a stredu budúceho týždňa. Pistorius, ktorý na súde nepovedal ani slovo, dovtedy zostane vo väzbe.
Juhoafrické médiá v piatok zverejnili čiastočné detaily tragickej udalosti, podľa ktorých Pistorius strieľal na svoju priateľku cez dvere kúpeľne. Guľky 29-ročnú modelku podľa denníka Beeld trafili do hlavy, hrudníka, panvy a ruky. Napriek snahe privolaných zdravotníkov zomrela na mieste činu. Steenkampová tvorila s Pistoriusom pár približne rok.

Viaceré lokálne médiá informovali, že Pistorius si priateľku mohol pomýliť s vlamačom, keď ho chcela prekvapiť nečakanou návštevou. Policajtka Denise Beukesová ale na brífingu vyjadrila "veľké prekvapenie" nad takouto verziou. Polícia podľa nej nebude súhlasiť na súde s kauciou, po ktorej by sa bežec mohol dostať na slobodu. Policajné zdroje prezradili aj to, že v Pistoriusovom dome už v minulosti prišlo k "istým incidentom domácej povahy".

Na tragédiu v Pistoriusovom dome reagovali prostredníctvom sociálych sietí aj bývalé priateľky hendikepovaného športovca a ich rodinní príslušníci. Trisha Taylorová, matka Pistoriusovej expriateľky Samanthy, napísala na Facebook: "Som tak šťastná, že Sammy je v poriadku a preč z pazúrov tohto muža." Jenna Edkinsová sa ale svojho obvineného experiateľa zastala. "Všetko čo chcem povedať, je to, že ho nechajte prehovoriť, vypočujte si jeho stranu bez toho, aby ste robili predčasné závery. Chodila som s Oscarom s prestávkami 5 rokov a nikdy, ani jeden jediný raz, na mňa nezdvihol ani prst, ani náznakom ma nedonútil báť sa o svoj život," tweetovala atraktívna mladá blondínka, podobného vzhľadu ako všetky Pistoriusove priateľky.

Dvadsaťšesťročný Pistorius je šesťnásobným paralympijským víťazom a vlani sa v Londýne stal prvým športovcom s oboma amputovanými nohami, ktorý sa predstavil na olympijských hrách.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies