Pilot havarovaného vrtuľníka Ján Daniš sa proti rozsudku odvolal

NETKY.SK • 9 Február 2016, 14:00 • 2 min
Pilot havarovaného vrtuľníka  Ján Daniš sa proti rozsudku odvolal

TRNAVA - Rozsudok Okresného súdu v Galante v prípade tragickej nehody vrtuľníka, pri ktorej prišiel o život maloletý syn pilota Jána Daniša, nie je právoplatný.

slovakia

left justify in out

Súd uznal Jána Daniša v januári za vinného z prečinu usmrtenia a uložil mu peňažný trest 2 500 eur. Proti rozsudku podali odvolanie prokurátor aj obžalovaný, prípadom sa tak bude zaoberať Krajský súd v Trnave. Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa súdu Jana Kondákorová.


Podľa obžaloby vrtuľník Eurocopter začiatkom marca 2013 narazil do oceľového lana, ktoré bolo v katastri obce Vinohrady nad Váhom v okrese Galanta natiahnuté cez rieku Váh. Po páde do rieky sa stroj rozlomil a syn pilota sa utopil. Pilot Ján Daniš na začiatku pojednávania vyhlásil, že je nevinný. Podľa jeho vysvetlenia sa pokúsil o núdzové pristátie po tom, ako mu stroj signalizoval poruchu motora alebo prevodovky. Vodnú hladinu si za miesto núdzového pristátia vybral preto, aby zabránil prípadnému požiaru stroja. Podľa Jána Daniša išlo o druhý pokus o núdzové pristátie, prvý prerušil, pretože kontrolky, ktoré mali signalizovať poruchu, prestali svietiť. "Ak by tam nebolo to lano, určite by sa nestala žiadna tragédia,“ vyhlásil pilot. Podľa miestnych rybárov lano cez rieku natiahli asi deti.


Znalec z odboru letectva počas procesu konštatoval, že obžalovaný je skúsený pilot s výcvikom v renomovaných leteckých školách, ktorý všetky preskúšania absolvoval na výbornú. Výber pristávacej plochy však podľa neho v tomto prípade nebol vhodne zvolený. Ján Daniš výber rieky na núdzové pristátie obhajoval strachom z požiaru, pretože ako automobilový pretekár bol na okruhu svedkom tragických dôsledkov požiaru auta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies