Piata a šiesta etapa opravy cesty II/517 medzi Považskou Bystricou a Domanižou je dokončená

NETKY.SK • 30 November 2023, 16:30 • 2 min
Piata a šiesta etapa opravy cesty II/517 medzi Považskou Bystricou a Domanižou je dokončená

V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu sa v týchto dňoch dokončili rekonštrukčné práce na 5. a 6. etape opravy cesty č. II/517 medzi Považskou Bystricou a obcou Domaniža. Práce na týchto etapách zahŕňali zdokonalenie dvoch cestných úsekov v celkovej dĺžke takmer 5 km. Za realizáciu oboch etáp pre Trenčiansky samosprávny kraj v hodnote viac ako 4,2 mil. EUR bez DPH zodpovedala spoločnosť EUROVIA SK.

slovakia

left justify in out

Hlavným cieľom realizácie tohto projektu bola modernizácia dopravno - technického úseku cesty triedy č II/517, ktorá sa začína v Považskej Bystrici a pokračuje až do obce Domaniža. V rámci rekonštrukcie v piatej a šiestej etape prešli obnovou dva cestné úseky v celkovej dĺžke 4 950 m. Výstavba diela sa začala v októbri 2022 a bola ukončená v novembri 2023.
 
Počas 5. etapy modernizácie cestného úseku č. II/517 boli v katastrálnom území Prečín a Domaniža vykonané práce na cestnej komunikácii dlhej 3277 m. Stavebnou úpravou prešiel aj povrch vozovky v dĺžke 2030 m. Následne došlo k odfrézovaniu pôvodného povrchu a asfaltovaniu, aby sa zachovalo požadované šírkové usporiadanie 1247 m dlhého úseku, aj s výmenou podložia. Počas rekonštrukcie bola vybudovaná aj nová vozovka v bode 10,300 km v blízkosti autobusovej zastávky a taktiež sa zrekonštruovali 2 mostné objekty. Po celej dĺžke vozovky boli rozšírené aj krajnice prostredníctvom násypového telesa cesty so zmenou sklonu svahov. V záverečnej fáze rekonštrukcie boli osadené jednostranné oceľové zvodidlá.

V rámci stavebných prác na 6. etape došlo k celkovej rekonštrukcii cestného úseku v dĺžke 1673 m, v katastrálnom území obce Domaniža. Aj tento úsek prešiel výmenou povrchu vozovky v dĺžke 295 m, pričom bolo zachované šírkové usporiadanie celého úseku a výmena podložia vozovky v dĺžke 1378 m. Zároveň sa zabezpečila úprava priľahlej vozovky v úseku medzi 13,830 – 13,940 km cesty vrátane parkoviska s tým, že sa na ňom vybudoval odvodňovací žľab. Po celej dĺžke sa upravili aj priekopy a zrekonštruovali sa aj existujúce cestné priepusty a štyri mostné objekty. Na záver boli osadené v celej dĺžke úseku jednostranné oceľové zvodidlá.
 
Opravou piatej a šiestej etapy úsekov cesty č. II/517 sme dosiahli zabezpečenie lepšieho technického stavu vozovky, čím sa zvýšila kvalita a životnosť cestného povrchu. Zároveň sme vykonanými rekonštrukčnými prácami výrazne prispeli k bezpečnej a plynulej premávke, aby sme  umožnili vodičom komfortný prejazd týmto územím.” informuje Simona Tančáková, PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti EUROVIA SK.
  
Základné informácie:
Názov stavby: Rekonštrukcia cesty č. II/517 Považská Bystrica (most Orlové) - Domaniža - 5. ETAPA (km 9,520 - 12,797) a 6. ETAPA (km 12,797 - 14,470)
Investor: Trenčiansky samosprávny kraj
Zhotoviteľ: EUROVIA SK
Obdobie výstavby: 10/2022 - 11/2023



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies