Pfundtner: Je smutné nazývať prokuratúru zločineckou organizáciou

NETKY.SK • 20 September 2016, 18:55 • 2 min
Pfundtner: Je smutné nazývať prokuratúru zločineckou organizáciou

BRATISLAVA - Vzhľadom na výsledky prokuratúry za rok 2015 je smutné, že niektorí opoziční poslanci prokuratúru nazývajú zločineckou organizáciou a týmto spôsobom sa snažia spochybňovať prácu prokurátorov, manipulovať verejnú mienku a naháňať politické body. Vyhlásila to dnes koaličná poslankyňa Edita Pfundtner (Most-Híd) na margo parlamentnej debaty o činnosti prokuratúry za minulý rok.

slovakia

left justify in out

"Je poľutovaniahodné, že správa prokuratúry bola zo strany opozičných poslancov počas jej prerokovania na výboroch, ako aj dnes v pléne kritizovaná veľakrát bez konkrétnych postrehov s aspoň minimálnou pridanou hodnotou," povedala Pfundtner.

 

Podľa jej slov je v dokumente množstvo pozitívnych vecí, v ktorých vidí pokrok v činnosti prokuratúry. Poslankyňa zároveň dodáva, že v minulosti bol proces výberu prokurátorov viackrát kritizovaný a označovaný za netransparentný. "Správa však jednoznačne dokazuje, že došlo k zmene výberového procesu prokurátorov. To potvrdzuje aj fakt, že na 52 voľných miest uspelo len 31 uchádzačov, a to z dôvodu mimoriadne prísnych výberových kritérií," uviedla.

 

Za ďalší pokrok považuje naplnenie Plánu hlavných úloh prokuratúry v prípadoch, kde trestné stíhanie trvá viac ako dva roky. "K 31. marcu 2015 sa znížila rozpracovanosť vecí starších ako dva roky o približne 40 percent. Zároveň boli vykonané previerky na podriadených prokuratúrach, kde pri zistení závažných nedostatkov boli v niektorých prípadoch vyvodené disciplinárne opatrenia," dodala Pfundtner.

 

Prokuratúru kritizovali viacerí opoziční poslanci. Napríklad podľa Alojza Baránika (SaS) je to orgán, ktorý sa nikomu nezodpovedá. "Čo prokuratúra robí pre to, aby na ňu nepadalo podozrenie, že si robí, čo chce, že je ovládaná kriminálnymi živlami a že stíha vlastných prokurátorov, ak sa zaujímajú o kriminalitu súčasných verejných činiteľov? Prokuratúra by si mala dávať oveľa väčší pozor, aby nevznikali podozrenia, že nekoná vo verejnom záujme," odporučil.

 

Prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek uzavretosť odmietol. "Máme otvorené výberové konania. Už nič transparentnejšie a spravodlivejšie sa vymyslieť nedá. Ktokoľvek tam môže prísť a vidieť, ako si uchádzači losujú otázky," povedal.

 

Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) sa zase chcel viac dozvedieť o vyšetrovaní kauzy Bašternák. "Odmietnutie trestného stíhania v tejto daňovej kauze je absurdné. Je to tak evidentný daňový podvod, že keď si to uznesenie o odmietnutí trestného stíhania laik prečíta, musí mu byť jasné, že je nezmyselné. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik toto uznesenie posvätí a Generálna prokuratúra tvrdí, že je to vec právneho názoru, ktorý vylučuje potenciálny disciplinárny postih. Ak zahrnieme pod právny názor aj svojvoľné rozhodnutie, tak ťažko k nejakej reálnej očiste justície príde. Rozhodnutie vyšetrovateľky bolo predsa úplne svojvoľné," povedal Lipšic.

 

Vanek opozičného poslanca upozornil, že prokurátori by sa báli rozhodovať, keby za ich každý iný právny názor nasledovalo disciplinárne stíhanie. "Za toto rozhodnutie zodpovedá vyšetrovateľ. To, že my máme iný právny názor, sme dali najavo tým, že sme skonštatovali predčasnosť tohto rozhodnutia o odmietnutí trestného stíhania," doplnil námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies