Petícia za zrušenie legalizácie homosexuálnych manželstiev vo Fínsku neprešla

NETKY.SK • 17 Február 2017, 17:25 • 2 min
Petícia za zrušenie legalizácie homosexuálnych manželstiev vo Fínsku neprešla

HELSINKI - Fínsky parlament zamietol dnes petíciu občanov, ktorí žiadali zrušenie legalizácie manželstiev osôb rovnakého pohlavia. Predmetný zákon tak vo Fínsku vstúpi do platnosti 1. marca.

slovakia

left justify in out

V dnešnom hlasovaní sa 120 zákonodarcov vyjadrilo proti petícii a 48 za.

 

Fínsky parlament ešte v novembri 2014 odobril občiansku iniciatívu, ktorá vtedy predložila petíciu so 167.000 podpismi, za uzákonenie manželstiev rovnakého pohlavia.

 

Nový zákon teraz prakticky zmaže rozdiely medzi registrovanými partnerstvami a klasickými heterosexuálnymi manželstvami. Gejovia a lesby si tak budú môcť napríklad aj adoptovať deti a mať spoločné priezvisko.

 

Petíciu proti schváleniu homosexuálnych manželstiev spustila začiatkom roka 2015 skupina s názvom Pravé manželstvo. Podarilo sa jej zozbierať cez 106.000 podpisov.

 

Arcibiskup Kari Mäkinen, ktorý stojí na čele evanjelickej luteránskej cirkvi, vyjadril verejnú podporu zavedeniu manželstiev osôb rovnakého pohlavia.

Registrované partnerstvá homosexuálov sú vo Fínsku povolené už od roku 2002.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies