Pes Dobryňa, ktorého Rusko darovalo Francúzsku, nie je schopný služby v polícii

NETKY.SK • 16 December 2016, 15:27 • 2 min
Pes Dobryňa, ktorého Rusko darovalo Francúzsku, nie je schopný služby v polícii

PARÍŽ - Nemecký ovčiarsky pes menom Dobryňa, ktorého Rusko venovalo Francúzsku ako dar pre elitné zásahové jednotky polície, nie je schopný takej náročnej služby. Informovala o tom dnes francúzska rozhlasová stanica Europe 1.

slovakia

left justify in out

Rusko tohto psa - ešte ako šteňa - darovalo Francúzsku po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži a na jeho predmestí Saint-Denis, kde pri zneškodňovaní podozrivých počas špeciálnej policajnej operácie zahynula sučka menom Diesel. Dobryňa mal časom zaujať jej miesto v službe v zásahových jednotkách RAID.

 

Dobryňa bol vo Francúzsku od januára tohto roku a prešiel výcvik v špecializovanom kynologickom centre. Po mesiacoch výcviku sa však ukázalo, že nie je schopný služby v polícii. Röntgenologické vyšetrenia totiž ukázali, že má dyspláziu - anomáliu zadných láb, ktorá sa u nemeckých ovčiarskych psov vyskytuje pomerne často a je dedičná.

 

Vzhľadom na tento hendikep Dobryňa nemôže byť útočným psom. Nemôže ani vyhľadávať výbušniny alebo drogy, pretože má priveľké telo, a tak by sa nedostal všade tam, kam treba. Napriek všetkému však Dobryňa vo francúzskej polícii zostáva - bude "talizmanom" jednotky, ku ktorej mal byť pridelený.

 

Vlani v lete Pošta Ruska vydala dve nové známy, pričom na jednej z nich bol vyobrazený nemecký ovčiarsky pes. Ako model slúžil práve Dobryňa - ešte ako šteňa.

 

Dobryňa dostal meno po ruskom bohatierovi Dobryňovi Nikitičovi. V ruských bylinách je zobrazovaný ako hrdina, ktorý porazil draka Gorynyča svojou odvahou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies