Peruánska armáda nedokázala zabrániť narkoletom

NETKY.SK • 14 Október 2015, 16:01 • 2 min
Peruánska armáda nedokázala zabrániť narkoletom

MAZAMARI - Peruánska polícia zistila, že jednomotorové lietadlá štyrikrát denne pristávali na prašnej provizórnej dráhe v údolí, kde sa dopestuje najviac koky na svete - privážali peniaze a vyzdvihli odtiaľ kokaín, potom leteli späť do Bolívie.

slovakia

left justify in out

Od roku 2012, keď sa andská krajina stala najväčším producentom kokaínu na svete, sa týmto spôsobom vyviezla približne polovica peruánskeho kokaínu.

Korupcia v súvislosti s drogami v Peru je rozšírená a bežná. Agentúra AP investigatívnou prácou dospela k záveru, že táto "epidémia narkoletov" je zlyhaním peruánskej armády, pretože tá kontroluje odľahlé údolie s riekami Apurímac, Ene a Mantaro, kde lietadlá pristávali. Kokaín sa teda odvážal priamo "pod nosom" armády.

 

Nový zákon umožňuje vzdušným silám Peru začať paľbu na lietadlá pašerákov drog a zostreliť ich. Osud takýchto operácií je však neistý, keďže vláda zrušila plány na nákup supermoderných radarov, potrebných pre túto prácu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies