Pellegrini: Ústava priniesla Slovensku kompas, ktorý nám ukazuje cestu

NETKY.SK • 1 September 2015, 15:12 • 2 min
Pellegrini: Ústava priniesla Slovensku kompas, ktorý nám ukazuje cestu

BRATISLAVA - Na základné hodnoty vymedzené v Ústave SR, ako sú parlamentná demokracia, ochrana ľudských práv, deľba štátnej moci, sociálne a ekologicky orientovaná trhová ekonomika poukázal pri príležitosti dnešného štátneho sviatku, Dňa Ústavy SR predseda parlamentu Peter Pellegrini.

slovakia

left justify in out

"Každý národ má vo svojich dejinách základné štátotvorné míľniky, bez ktorých by nemohol existovať - míľniky, ktoré tvoria jeho podstatu, jeho substanciu, takpovediac jeho DNA. Základným míľnikom moderného Slovenska je 1. september 1992, ktorý priniesol novému, mladému štátu symbolický kompas - kompas, ktorý nám má do budúcnosti ukazovať cestu, akou ísť," uviedol v príhovore počas dnešnej slávnostnej schôdze Národnej rady (NR) SR predseda NR SR Peter Pellegrini. 


Slovensko "ako starý národ, ale mladučký štát" potrebovalo podľa Pellegriniho svoj základný stavebný kameň - ústavu, aby vznikla rovnováha medzi tým, čo ľudia právom očakávajú od štátu a tým, čo štát očakáva od ľudí. "Ústava chráni občianske práva, ale žiada slušné správanie, úctu k spoluobčanom a dodržiavanie zákonov. Ústava chráni politické práva, ale žiada úctu k demokracii, toleranciu a rešpekt k pluralite názorov. Ústava chráni sociálne práva, ale žiada od občanov vlastné úsilie, iniciatívnosť a pracovitosť. Ústava chráni menšinové práva, ale žiada od menšín pokojné spolunažívanie a vzájomné porozumenie," priblížil svoj pohľad na ústavnú rovnováhu Peter Pellegrini. Vďaka tomu môže podľa neho Slovensko napredovať a prosperovať. "A nielen to, vďaka tomu môžeme sebaisto prehovárať do európskych a svetových dejín a pomáhať riešiť globálne výzvy, pred ktorými všetci stojíme. Sme súčasťou európskej rodiny a hrdo sa hlásime k európskej solidarite," konštatoval. 


Peter Pellegrini je ako predseda národnej rady "osobitne hrdý na to, že naša ústava pamätala aj na to, že slovenský národ má dlhú parlamentnú tradíciu, tiahnucu sa až k Jozefovi Hurbanovi a Ľudovítovi Štúrovi. V preambule ústavy je jasný odkaz na naše veľkomoravské dedičstvo, ako aj na národnooslobodzovací zápas Slovákov v 19. storočí". Ubezpečil, že tohtoročné 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra si národná rada dôstojne pripomenie. Pri príležitosti Dňa Ústavy SR na záver odcitoval jeden z výrokov Ľ. Štúra. - "Otvorte svoje dlho stiesnené srdcia, Slovania, naberte s božou pomocou odvahy k činom! Prázdna je národná samoľúbosť, ktorá v sebe neskrýva nič hlbšie. Ide napokon o ľudstvo, ktorého členmi sme spolu s ostatnými národmi."


Ústavu Slovenskej republiky, najvyšší zákon suverénneho nezávislého štátu, prijali 1. septembra 1992 na 5. schôdzi Slovenskej národnej rady (SNR). Tretieho septembra 1992 ju na Bratislavskom hrade podpísali predseda SNR Ivan Gašparovič a predseda vlády Vladimír Mečiar. Slovensko si teda pripomína 23. výročie prijatia ústavy, základného zákona štátu. Ústavu tvorí súhrn základných právnych noriem o spoločenskom zriadení, politickej organizácii a postavení občanov, ktorý zaväzuje všetky orgány a občanov štátu. Väčšia časť ústavy vstúpila do platnosti 1. januára 1993, teda v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Samostatný štát vznikol po rozdelení česko-slovenskej federácie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies