Pellegrini: Štúrov príbeh môže slúžiť ako výzva mladým ovplyvňovať život v SR

NETKY.SK • 24 Október 2015, 18:06 • 2 min
Pellegrini: Štúrov príbeh môže slúžiť ako výzva mladým ovplyvňovať život v SR

UHROVEC - Štúrov životný príbeh môže slúžiť ako výzva mladým ľuďom, aby sa aktívne snažili ovplyvňovať verejný život vo svojom okolí, vo svojej krajine. Uviedol to dnes v Uhrovci v príhovore predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD) počas národnej spomienky k 200. výročiu narodenia Ľudovíta Štúra.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pripomenul, keď mal Štúr 20 rokov, stal sa všeobecne uznávaným vodcom študentov na bratislavskom lýceu, ako 27-ročný sa podujal na odvážny projekt kodifikovania nového spisovného jazyka, v 34 rokoch sa spolu s Hodžom a Hurbanom stal vodcom slovenského národného pohybu a ako predseda Slovenskej národnej rady a vodca slovenského povstania zobral na seba ťažké bremeno v pohnutých revolučných udalostiach v rokoch 1848 a 1849.

 

"To, o čom Štúr a jeho súčasníci snívali, o čo sa vytrvalo snažili, sa v 20. storočí stalo skutočnosťou. Sme moderným národom, žijeme vo vlastnom štáte. Náš jazyk a našu kultúru sme si dokázali udržať, začlenili sme sa medzi vyspelé a prosperujúce európske krajiny, v ktorých majú všetci ľudia garantované svoje ľudské, občianske práva a v ktorých sú garantované i práva národnostných a náboženských skupín," vyzdvihol Pellegrini.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies