Africký mor ošípaných diagnostikovali v domácom chove v okrese na Slovensku

NETKY.SK • 13 August 2020, 15:18 • 2 min
Africký mor ošípaných diagnostikovali v domácom chove v okrese na Slovensku

BRATISLAVA – Na Slovensku zaznamenali tretí prípad afrického moru ošípaných (AMO) v domácom chove. Najnovšie bol potvrdený v obci Veľké Trakany v okrese Trebišov.

slovakia

left justify in out

Celkovo je tak od júla 2019 na Slovensku už 245 prípadov AMO u diviačej zveri a 14 ohnísk nákazy u ošípaných. Informoval o tom Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

 

Už tretie ohnisko nákazy

Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene bol podľa neho v stredu (12. 8.) vo večerných hodinách potvrdený výskyt nákazy AMO v chove domácich ošípaných v okrese Trebišov. Vzorka bola odobratá 11. augusta a vyšetrená v rámci monitoringu v ochrannom pásme AMO.

 

V predmetnom chove ošípaná (prasnica) uhynula počas pôrodu. Pitva ošípanej nepreukazovala signifikantné patologicko-anatomické zmeny.

 

Ohnisko nákazy je podľa Hrežíka v obci Veľké Trakany v okrese Trebišov, asi jeden kilometer od maďarskej hranice. Ide už o tretie ohnisko nákazy AMO v chove domácich ošípaných na Slovensku v roku 2020.

 

Táto oblasť je na Slovensku zaradená do infikovanej oblasti pre výskyt AMO v chovoch domácich ošípaných z dôvodu potvrdenej nákazy v obci Čierna z júla 2020. Miesto výskytu sa nachádza v trojkilometrovom ochrannom pásme, ktoré bolo vytýčené v súvislosti s predchádzajúcim ohniskom v obci Čierna.

 

img

 

Nahlásenie je zákonnou povinnosťou

MPRV SR upozorňuje, že v prípade akejkoľvek zmeny správania, respektíve pri narušení zdravotného stavu alebo v prípade úhynu domácej ošípanej je majiteľ zvieraťa povinný tento stav ihneď nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe a súkromnému veterinárnemu lekárovi.

 

Nahlásenie úhynu zvieraťa a podozrenia z nákazy je zákonnou povinnosťou. Hrežík pripomenul, že AMO bol na Slovensku prvýkrát potvrdený 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne v okrese Trebišov.

 

Nákaza bola zaznamenaná doteraz v šiestich okresoch na Slovensku (Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota). Viac informácií možno nájsť na webe ministerstva pôdohospodárstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona