Pellegrini: Prioritou musí byť podpora excelentných vedeckých tímov

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 12:00 • 2 min
Pellegrini: Prioritou musí byť podpora excelentných vedeckých tímov

BRATISLAVA - Základ v podobe kvalitne vybudovanej infraštruktúry už na Slovensku máme, teraz potrebujeme výskumníkov, ktorí budú so špičkovou technikou pracovať.

slovakia

left justify in out

Pri diskusii o budúcnosti slovenskej vedy sa na tom zhodli podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini a predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, ktorého na stretnutí sprevádzal aj vedec roka Ján Tkáč. Informovala o tom hovorkyňa podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície Monika Hucáková.

 

"Je potrebné vytypovať dve možno tri desiatky špičkových vedeckých tímov, ktoré dosahujú kvalitné výsledky a zabezpečiť financovanie ich výskumu na najbližšie roky. Excelentný výskum tak zostane na Slovensku a investície do ľudského kapitálu sa nám vrátia,“ povedal Pellegrini. Podpredseda vlády zároveň predsedu akadémie vied ubezpečil, že je nevyhnutné, aby sa jednotlivé ústavy čo najskôr zmenili na moderné verejné výskumné inštitúcie, ktoré by zabezpečili prienik akademickej a priemyselnej sféry. Zároveň je podľa Pellegriniho potrebné, aby zo strany firiem zaznievali jasné objednávky, čo treba skúmať s ohľadom na prioritné oblasti hospodárstva. Pellegrini hovorí, že vedci by sa mali na jednej strane venovať výskumu a na strane druhej je dôležité, aby sme boli schopní výsledky ich výskumu transferovať do praxe.

 

"Za nesmierne dôležitú považujem aj oblasť ochrany autorských práv. Musíme vytvoriť efektívny systém, aby sme boli schopní zo strany štátu, respektíve výskumných inštitúcií, chrániť výsledky tohto výskumu. Aby sa nestávalo, že výsledky výskumu, ktoré z väčšej časti financuje štát, nakoniec z dôvodu neschopnosti, alebo nedostatku finančných prostriedkov na zabezpečenie patentovej ochrany, končia v súkromných rukách a tie nakoniec z výsledkov profitujú," hovorí Pellegrini s tým, že štát by takto vedel získavať dodatočné zdroje na financovanie vedy. Mohol by totiž predávať licencie súkromným spoločnostiam a tie zdroje, ktoré by získal, by mohol opätovne použiť na rozvoj vedy a výskumu na Slovensku.

 

Podpredseda vlády tiež dodal, že bude z pozície šéfa nového úradu pre investície a informatizáciu dohliadať na to, aby boli výzvy z operačného programu Výskum a inovácie orientované na kvalitu a aby sme mohli zo štrukturálnych fondov a aj za pomoci štátu podporiť čo najviac excelentných tímov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies