Pellegrini nechce obmedzovať funkčné obdobia riaditeľom škôl

NETKY.SK • 2 Október 2014, 12:52 • 2 min
Pellegrini nechce obmedzovať funkčné obdobia riaditeľom škôl

BRATISLAVA - Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) nesúhlasí s tým, aby sa riaditeľom škôl obmedzoval počet funkčných období.

slovakia

left justify in out

Súčasné znenie zákona totiž riaditeľom umožňuje vo funkcii pôsobiť nepretržite desiatky rokov a kandidovať môžu neobmedzene. O obmedzení počtu funkčných období plánoval diskutovať Pellegriniho predchodca a spolustranník Dušan Čaplovič. Pellegrini si však myslí, že pokiaľ je riaditeľ dobrý a jeho škola prosperuje, mal by ju viesť aj naďalej. "Naopak, hľadá aj možnosť, ako odvolať riaditeľa, ktorého škola nefunguje a je v červených číslach," informuje hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

 

O zámere obmedziť počet funkčných období riaditeľov škôl chcel Čaplovič rokovať so školskými partnermi. Pri tejto možnosti rezort vychádzal aj z toho, že dekani a rektori vysokých škôl môžu pôsobiť na danej pozícii maximálne dve funkčné obdobia po sebe a že ide o možnosť, ako zabezpečiť neustály dynamický rozvoj škôl. 

 

Voľbu i pôsobnosť riaditeľa školy v regionálnom školstve upravuje zákon o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Riaditeľ, ktorý vzišiel z výberového konania a ktorého vymenoval zriaďovateľ školy, je vo funkcii päť rokov. Počet jeho funkčných období pritom obmedzený nie je. Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku by obmedzenie funkčných období riaditeľa nevnímal negatívne. "Tento nový prvok, ak by bol aktuálny, by mohol byť prínosom pre riadenie v školstve," uviedol ešte v júni predseda odborárov Pavel Ondek, podľa ktorého by sa takto mohlo predísť rutinnému riadeniu škôl. O tom, aby riaditelia škôl boli vo funkcii dve po sebe nasledujúce obdobia a mohli opäť kandidovať až po uplynutí ďalšieho funkčného obdobia, hovorila aj podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová. Proti ale bolo napríklad Združenie samosprávnych škôl Slovenska. "Riaditeľ školy sa predsa dá odvolať, keď poruší isté zásady, alebo vymeniť pri voľbe každých päť rokov. Riaditeľ nie je prezident, aby sme jeho pôsobnosť takto obmedzovali," uviedla predsedníčka združenia Alena Petáková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies