Pellegrini na konferencii zdôraznil potrebu kontrolóra a info systému

NETKY.SK • 17 September 2015, 12:59 • 2 min
Pellegrini na konferencii zdôraznil potrebu kontrolóra a info systému

BRATISLAVA – Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini otvoril vo štvrtok v Bratislave konferenciu Športový manažment 2015 s podtitulkom "Ako neprerábať na športe?".

slovakia

left justify in out

Ako garant nového Zákona o športe predniesol účastníkom konferencie hlavné pozitíva a ďalšie novinky, ktoré prinesie dlhoočakávaný pripravovaný zákon. "Sľubujeme si od neho najmä viac transparentnosti, to znamená viac regulácie, zjednotenie stanov a fungovania jednotlivých zväzov, aby sme neboli svedkami takých vecí, aké sa stali minulý rok na lyžiarskom zväze. Zväzy sú budú musieť usporiadať svoje stanovy a orgány v zmysle zákona," povedal pre TASR Pellegrini. "Takisto bude vytvorený informačný systém, v ktorom budú musieť kluby a zväzy zverejňovať údaje o svojich členoch, tréneroch, aktivitách i hospodárení, čo vytvorí tlak na verejnú kontrolu, aby sa čo najefektívnejšie narábalo so zdrojmi. Osobne sa veľmi teším tomu, že podľa zákona budú mať možnosť priamo v orgánoch zväzov a klubov pôsobiť nielen funkcionári, ale aj samotní športovci, teda tí, ktorých sa to najviac týka. Čo asi najviac poteší športovú obec - zákon definuje postupné navyšovanie rozpočtu pre šport tak, aby v roku 2019 bol dvojnásobne väčší ako je v súčasnosti," zhrnul predseda NR SR hlavné body, s ktorými vystúpil na konferencii.

 

Mnohým športovým zväzom sa nepáči zavedenie funkcie kontrolóra, podľa Pellegriniho je tento post dôležitý. "Športové kluby a zväzy musia mať vo svojich radoch kontrolórov, pretože tiež narábajú s verejnými zdrojmi a budú dostávať peniaze z verejného rozpočtu. Ak majú kontrolórov malé obce, ktoré majú rozpočet 100-tisíc eur na celý rok, tak je logické, že ho musí mať aj športový zväz, ktorý niekedy disponuje miliónmi eur zo štátneho rozpočtu. Každý, kto narába transparentne s verejnými zdrojmi, by nemal mať problém so zavedením takejto funkcie. Je to na prospech veci. Kontrolór vydá každý rok správu o hospodárení nielen pre funkcionárov, ale aj pre športovcov. V prípade detských športovcov určite bude zaujímať rodičov, ako sa narábalo s peniazmi, častokrát aj ich vlastnými, lebo sami prispievajú na chod jednotlivých klubov," zdôraznil.

 

Na konferencii pod hlavičkou Trend Fórum vystúpili aj ďalšie známe osobnosti slovenského športu. V téme "Šport a úloha štátu" prezentoval svoj pohľad na pripravovaný zákon člen exekutívy Slovenského olympijského výboru (SOV) a generálny sekretár Konfederácie športových zväzov SR (KŠZ SR) Zdenko Kríž, ktorý poukázal na niektoré prvky, ktoré treba doladiť pred schválením pripravovaného zákona. Kríž spochybnil nezávislosť antidopingovej agentúry, ktorá má byť podľa zákona zriadená, kritike podrobil aj pripravovaný informačný systém, do ktorého bude treba podľa neho „preklopiť“ neúmerne veľké množstvo údajov, čo si vyžiada celé mesiace, a takisto poukázal na komplikovanosť vzorca, na základe ktorého sa budú prerozdeľovať finančné prostriedky pre jednotlivé športové zväzy. "Čo sa týka vzorca, tu ešte bude musieť prebiehať diskusia. Je totiž určitá disproporcia medzi veľkými populárnymi športami a tými menšími, ktoré však často prinášajú veľmi dobré výsledky a príkladne reprezentujú Slovensko vo svete. Preto musíme hovoriť o kritériách populárnosti, respektíve debatovať o tom, akú váhu majú mať jednotlivé medaily tak, aby neprišlo k poškodeniu menších športov," dodal Pellegrini pre TASR.

 

Predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš vo svojom prejave zdôraznil potrebu vytvorenia bezbariérových prístupov na športoviskách a zohľadniť ich aj pri rekonštrukciách telocviční a ďalších športových zariadení. Takisto prízvukoval, aby bola športová rozprava založená na platforme spájania a nie animozity, aká v súčasnosti zavládla napríklad v ľadovom hokeji. Richard Lintner, bývalý známy hokejista a v súčasnosti nový šéf Pro-Hokeja riadiaceho najvyššiu hokejovú súťaž, predstavil vo svojom vystúpení rozdiely vo vnímaní športu na Slovensku a v USA, kde je šport chápaný viac ako kultúrne podujatie. Takisto odprezentoval niektoré nové prvky, ktoré prinesie hokejová Tipsport Liga.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies