Pellegrini: Mali by sme sa inšpirovať Švajčiarskom, má regulovanú rozpravu

NETKY.SK • 18 Október 2015, 09:17 • 2 min
Pellegrini: Mali by sme sa inšpirovať Švajčiarskom, má regulovanú rozpravu

BRATISLAVA - Slovenský parlament by si mal brať pri riadení diskusií príklad od švajčiarskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Myslí si to predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, ktorému sa páči, že Švajčiari majú časovo regulovanú rozpravu.

 

"Nikto z nás nepochybuje, že Švajčiarsko je vyspelá parlamentná demokracia a má regulovanú dĺžku rozpravy poslancov. Myslím si, že by sme sa tým mali inšpirovať, aby sme v budúcnosti zefektívnili priebeh parlamentných schôdzí," povedal Pellegrini s úsmevom po rokovaní s predsedom Národnej rady Spolkového zhromaždenia Švajčiarskej konfederácie Stéphanom Rossinim.

 

"Švajčiarsky parlament funguje ako švajčiarske hodinky. Presne vieme, kedy začneme, kedy skončíme a aký je cieľ, čiže o čom rozprávame," nenechal na reakciu čakať pobavený Rossini. Švajčiarsky parlament má podľa neho vypracovanú štruktúru priebehu zasadnutí.

 

"Každé rozhodnutie má presný čas stanovený na to, koľko má zabrať a jediné rozhodnutie, ktoré trvá dlhšie, je rozhodnutie ohľadom ľudovej iniciatívy, kde sa môže každý poslanec vyjadriť. A potom je hlasovanie," opísal bližšie Rossini. Čas meria časovač na stole predsedu aj rečníkov. "Každému presne meria, koľko môže hovoriť, výnimkou sú len členovia vlády," doplnil.

 

Otázka časovej regulácie sa už v slovenskom parlamente objavila. Zatiaľ však nikto toto obmedzenie nezaviedol. Naposledy sa regulácia spomínala v súvislosti s novelou rokovacieho poriadku. Tá je v druhom čítaní a schválená by mala byť na novembrovej schôdzi. Nateraz však v návrhu časová regulácia nie je. Ak by poslanci o ňu mali záujem, mohli by ju do zákona dostať už na najbližšej schôdzi pomocou pozmeňujúcich návrhov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies