Pätica západných štátov je znepokojená vývojom v Líbyi, hrozí sankciami

NETKY.SK • 19 Október 2014, 10:36 • 2 min
Pätica západných štátov je znepokojená vývojom v Líbyi, hrozí sankciami

WASHINGTON - Spojené štáty a štyri európskej krajiny v noci nadnes spoločne vyzvali na ukončenie násilností v Líbyi.

slovakia

left justify in out

Vlády Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Spojených štátov v spoločnom vyhlásení deklarovali zhodu v názore, že líbyjská kríza nemá vojenské riešenie, a vyjadrili zdesenie nad skutočnosťou, že neboli vypočuté výzvy na vyhlásenie prímeria.
      

Agentúra Reuters uviedla, že v ozbrojených potýčkach medzi islamistami a provládnymi silami vedenými bývalým generálom Chalífom Haftárom v meste Benghází prišli v posledných dňoch o život desiatky ľudí. Spomínané západné krajiny v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie nad Haftárovou ofenzívou a upozornili, že boj proti teroristickým organizáciám môžu zodpovedným spôsobom viesť len regulárne ozbrojené sily pod kontrolou centrálnej vlády.
      

Vyhlásenie pätice štátov obsahuje aj hrozbu uvalenia sankcií voči osobám, ktoré "ohrozujú mier, stabilitu alebo bezpečnosť v Líbyi alebo maria či narušujú politické procesy". 
      

Líbya má od 6. septembra dve vlády. V Tripolise pred poslancami parlamentu ovládaného islamistami, ktorého mandát vypršal už vo februári tohto roku, zložila prísahu 13-členná "vláda národnej spásy" na čele s univerzitným profesorom Hásím.
      

Novozvolený parlament i legitímna vláda sa v auguste presunuli na východ krajiny do mesta Tobruk. Jeho poslanci rozhodli o tom, že novým premiérom bude opäť Abdalláh Sání a poverili ho vytvorením krízového kabinetu.
      

Sání a jeho 12-členná vláda zložili prísahu 28. septembra v Tobruku po tom, čo jej zloženie schválil veľkou väčšinou hlasov medzinárodne uznaný parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies