PAS chce aspoň týždňovú lehotu pre poslanecké návrhy

NETKY.SK • 25 August 2014, 14:43 • 2 min
PAS chce aspoň týždňovú lehotu pre poslanecké návrhy

BRATISLAVA - Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy poslancov k prerokúvaným zákonom by mali byť zverejnené minimálne týždeň pred druhým čítaním v parlamente.

slovakia

left justify in out

Navrhuje to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), podľa ktorej by sa tak zvýšila verejná kontrola. Analýza PAS totiž ukázala, že priemerný čas zverejnenia pozmeňujúcich návrhov v aktuálnom volebnom období, od apríla 2012 do júla 2014, bol len 2,02 pracovného dňa. 

 

Až 48 percent z 517 návrhov bolo predložených priamo v deň druhého čítania alebo deň pred ním. "To prakticky v takmer polovici prípadov znemožňuje verejnú kontrolu a pripomienkovanie poslaneckých pozmeňujúcich návrhov a rozširuje priestor na presadzovanie parciálnych záujmov jednotlivcov alebo vybraných skupín," konštatoval výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina. 

 

Poslanci, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke strany SaS, uverejňovali svoje pozmeňujúce návrhy v priemere 2,31 pracovného dňa, nasledovali zákonodarcovia za OĽaNO s 2,17 dňa. Poslanci za SDKÚ-DS nechali verejnosť oboznámiť sa s ich návrhmi v priemere dva dni, vládnuca strana Smer-SD 1,91 dňa a KDH 1,89 dňa. Najkratší priemerný čas zverejnenia návrhov mala podľa analýzy strana Most-Híd, a to len 1,21 pracovného dňa. 

 

Z hľadiska množstva podaných pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov vedú poslanci kandidujúci za hnutie OĽaNO, celkovo ich počas aktuálneho volebného obdobia predstavili 142. Druhí najaktívnejší boli zákonodarcovia za stranu Smer-SD, ktorí ich predložili 137. Za nimi nasledujú s väčším odstupom poslanci za SaS (84), KDH (70), SDKÚ-DS (60) a Most-Híd (24). 

"Cieľom tejto krátkej analýzy nie je spochybniť právo poslancov NR SR predkladať k prerokúvaným zákonom pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Systém, kedy poslanecký pozmeňujúci návrh môže bez verejnej diskusie zo dňa na deň zásadným spôsobom zmeniť výsledky niekoľkomesačnej prípravy zákona, však nepovažujeme za dobrý," uviedol Kičina. 

 

PAS pripomína napríklad schvaľovanie daňových licencií pre právnické osoby, kedy zámer zaviesť daňové licencie najprv oficiálne predstavilo ministerstvo financií a s odstupom niekoľkých dní ich poslanci uzákonili cez poslanecký pozmeňujúci návrh, bez verejnej diskusie. 

 

Aliancia by okrem týždňovej minimálnej lehoty privítala aj to, ak by tieto návrhy boli evidované na Portáli právnych predpisov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies