Parlamentná schôdza pokračuje druhým dňom, na stole sú vládne návrhy

NETKY.SK • 7 September 2016, 09:07 • 2 min
Parlamentná schôdza pokračuje druhým dňom, na stole sú vládne návrhy

BRATISLAVA – Rokovaním o kritizovanom protischránkovom zákone pokračuje 9. schôdza Národnej rady SR. Od 9:00 sa budú poslanci zaoberať nielen návrhmi zákonov z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd), ale aj návrhmi rezortu práce.

slovakia

left justify in out

Rokovanie o návrhu zákona o registri partnerov verejného sektora z dielne rezortu spravodlivosti bolo posledným prerokovaným bodom prvého dňa 9. schôdze parlamentu. K návrhu však dnes bude rozprava pokračovať vystúpením nezávislého poslanca Miroslava Beblavého. V utorok opozičný poslanec z SaS Alojz Baránik povedal, že zákon nebude plniť úlohu silného nástroja proti korupcii na Slovensku. „Myslím si, že zákon plní, bohužiaľ, presne opačnú rolu, ako je tá, ktorú plniť má. Dáva niekomu nádej a alibi, že sa tu s korupčnou povahou niečo robí. Všetky doteraz platné normy zákona o verejnom obstarávaní sú obchádzané v prospech korupčných kruhov, ktoré majú na vykonávanie praktík svojich ľudí,“ povedal vo svojom vystúpení. Zdôraznil, že poslanci z SaS návrh zákona nepodporia, lebo prenáša štátom regulovanú funkciu na súkromné osoby. „Zákon sa nám pokúša len vytrieť zrak,“ dodal.

 

Okrem toho by poslanci mali rokovať o návrhu zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku. „Vláda Slovenskej republiky vo svojom Programovom vyhlásení na roky 2016-2020 deklarovala svoju snahu zameriavať pozornosť na poberateľov nízkych dôchodkov a napomáhať pri zlepšovaní ich životnej situácie. V súlade s uvedeným sa navrhuje aj v roku 2016 jednorazové zvýšenie vianočného príspevku pre niektorých poberateľov dôchodku o sumu 12,74 eura,“ uvádza ministerstvo v dôvodovej správe k návrhu zákona.

 

Zákonodarcovia by mali na schôdzi diskutovať aj o návrhu zákona z dielne vládnej strany Most-Híd, podľa ktorého by cyklisti mohli jazdiť na bicykli v zastavanom území obce alebo na cestičke pre cyklistov s malým množstvom alkoholu v krvi, čo poslanci NR SR za Most-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál vnímajú ako neškodné. Návrh by zavádzal "zákonom taxatívne stanovené povolenie jazdiť na bicykli s takým množstvom alkoholu v krvi, aby nebolo zvýšené ohrozenie života či zdravia svojho alebo spoluobčanov," vysvetľujú poslanci s tým, že pojem „pod vplyvom alkoholu“ nepoužili, lebo sú presvedčení o tom, že nimi určený limit alkoholu v organizme človeka ešte nespôsobuje, aby dotyčná osoba bola pod jeho vplyvom. Podľa nich také množstvo alkoholu takmer neovplyvní psychické, senzorické ani motorické funkcie u cyklistu, čiže nebude to mať vplyv na bezpečnosť cestnej premávky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies