Parížsky archív uchová memorabílie z miest útokov ako súčasť kolektívnej pamäte

NETKY.SK • 13 December 2015, 19:02 • 2 min
Parížsky archív uchová memorabílie z miest útokov ako súčasť kolektívnej pamäte

PARÍŽ - Upratovacie čaty začínajú na miestach teroristických útokov v Paríži s triedením kresieb a odkazov a odpratávaním kvetov a sviečok, ktoré tam na znak piety priniesli radoví občania i svetoví politici, informovala dnes spravodajská spoločnosť RTL.

slovakia

left justify in out

Najviac spomienkových predmetov je pred klubom Bataclan, kde sa 13. novembra večer odohrávala niekoľko hodín trvajúca dráma, počas ktorej samovražední atentátnici zastrelili 89 ľudí. Ďalšia, 90. obeť podľahla svojim zraneniam neskôr.

 

Celkovo prišlo počas parížskych útokov o život 130 ľudí. Patria k nim aj hostia kaviarní a reštaurácií nachádzajúcich sa v 10. a 11. parížskom obvode. Jedna osoba prišla o život aj na predmestí Saint-Denis, keď sa v blízkosti národného štadióna Stade de France odpálila trojica samovražedných atentátnikov.

 

Kresby a odkazy, ktoré ľudia priniesli na miesta útokov, budú uchované v Archíve mesta Paríž.

"Je to súčasť kolektívnej pamäte. Vznikne fond, v ktorom budú zdokumentované tieto prejavy solidarity," uviedol riaditeľ parížskeho archívu Guillaume Nahon, podľa ktorého časť písomností a kresieb čaká aj ošetrenie u reštaurátorov. Dodal, že po inventarizácii, klasifikácii a katalogizácii budú môcť byť tieto písomnosti sprístupnené širokej verejnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies