Paríž chce do konca roka usporiadať blízkovýchodnú mierovú konferenciu

NETKY.SK • 20 September 2016, 17:10 • 2 min
Paríž chce do konca roka usporiadať blízkovýchodnú mierovú konferenciu

NEW YORK - Francúzsko chce ešte tento rok zorganizovať medzinárodnú konferenciu, na ktorej by Izraelu a Palestínčanom ponúklo balík stimulov, ak uzavrú mierovú dohodu. Na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku to povedal dnes podľa agentúry AP francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

slovakia

left justify in out

Zdôraznil, že výročné stretnutie členských krajín medzinárodnej organizácie treba využiť na "politickú mobilizáciu v záujme dosiahnutia tohto cieľa". Jeho vyjadreniu predchádzalo 8. septembra oznámenie ruského ministerstva zahraničných vecí, že sa izraelskí a palestínski predstavitelia "v zásade" dohodli na rokovaní v Moskve.


Rozkol v názoroch izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása vyvoláva podľa tlačovej agentúry Reuters pochybnosti, či sa vôbec stretnú, a ak áno, či možno očakávať akýkoľvek pokrok.


Abbás požaduje, aby Izrael pred akýmkoľvek stretnutím zastavil výstavbu vo východnom Jeruzaleme a v židovských osadách na Západnom brehu Jordánu, a prepustil asi 20 palestínskych väzňov. Izraelský premiér akékoľvek podmienky pre stretnutie odmieta.


Rozhovory medzi Izraelom a Palestínčanmi sa podľa Ayraulta pokúša obnoviť niekoľko krajín. Konkrétne spomenul Egypt, Rusko a USA. Uviedol, že ich snahy dopĺňajú francúzsku iniciatívu.
Americké ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že minister John Kerry sa stretol v New Yorku s Abbásom a hovorili spolu o "spoločnom cieli - riešení (blízkovýchodného konfliktu) v podobe dvoch štátov". Kerry tlmočil svoje "obavy zo súčasných trendov v tejto oblasti, vrátane nedávneho nárastu násilia a osadníckej činnosti".


Francúzsko už v júni usporiadalo medzinárodné stretnutie v Paríži, na ktorom sa zúčastnili vyše dve desiatky západných a arabských krajín. Pokúšali sa nájsť novú stratégiu pre blízkovýchodný mier a oživiť izraelsko-palestínske rokovania, ktoré skolabovali pred vyše dvoma rokmi. Izrael a Palestínčanov vtedy do Paríža nepozvali. Ayrault sa tento pondelok stretol za zatvorenými dverami s predstaviteľmi krajín, ktoré sa zúčastnili na júnovej konferencii.


Rusko sa už niekoľko rokov bez úspechu pokúša zorganizovať stretnutie Netanjahua a Abbása. Ruské ministerstvo neuviedlo žiaden dátum ani program ich budúcej schôdzky. Spojené štáty majú blízkovýchodný mierový proces pod svojou kontrolou od podpisu mierových dohôd z Osla v 90. rokoch. Izraelčania a Palestínčania považujú USA za nenahraditeľného sprostredkovateľa a jedinú mocnosť, ktorá môže zaručiť riešenie v podobe dvoch štátov. Zdá sa však, že vládu prezidenta Baracka Obamu toto uznanie už neteší, dodala AP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies