Parížanka d'Herbemont bielou palicou ponúkla nevidomým samostatnú mobilitu

NETKY.SK • 14 Október 2010, 07:44 • 2 min
Parížanka d'Herbemont bielou palicou ponúkla nevidomým samostatnú mobilitu

Parížanka d'Herbemont bielou palicou ponúkla nevidomým samostatnú mobilitu

slovakia

left justify in out

img

Najmä slabozrakí a nevidiaci ľudia si v mnohých krajinách sveta pripomínajú 15. október - Medzinárodný deň bielej palice. Biela palica, symbol slepoty a slabozrakosti, umožňuje približne 160 miliónom takto postihnutých pohybovať sa samostatne na verejnom priestranstve mesta.
      Svetová únia nevidiacich (World Blind Union, WBU) na svojej stránke už informovala, že možnosť pohybovať sa bezpečne a samostatne na verejnom priestranstve sa v týchto časoch stalo kritickou realitou pre každého jedinca. Pre slabozrakého či nevidomého ešte rizikovejším.
      Na nápad používať bielu palicu prišla v roku 1930 Parížanka Guilly d'Herbemont, ktorá žila na Boulevard de Courcelles. Cez túto ulicu prechádzalo mnoho zrakovo postihnutých, ktorí bývali vo svojom sídle na ulici Daru. Guilly d'Herbemont im často pomáhala dostať sa do strediska. Zároveň pochopila, aké problémy majú títo ľudia pri prechádzaní z jednej ulice do ďalšej. Prvý svetelný semafor v Paríži inštalovali v roku 1923 na križovatke ulíc Strasbourg - Saint-Denis, označené prechody pre chodcov prišli o niečo neskôr, len dopravní policajti vtedy s bielou palicou regulovali premávku.
      Parížanka si uvedomila, aké nebezpečenstvo číha na zrakovo postihnutých pri prechádzaní cez ulicu. Prišla k záveru, že ich treba viditeľne označiť. Dostala nápad, že výrazným znakom bude - biela palica. Podobne ako dopravní policajti, mohli nevidiaci bielu palicu zdvihnúť a zastaviť idúce vozidlá. Guilly d'Herbemont bola odhodlaná naplno svoj nápad realizovať.
      Po prvých problémoch materiálneho charakteru odovzdala symbolicky v prítomnosti niekoľkých ministrov prvé dve biele palice - jednu predsedovi Združenia veteránov, ktorí stratili zrak počas vojny, a ďalšiu istej žene. Okrem toho z vlastných prostriedkov pokryla náklady na výroby ďalších 5000 bielych palíc. Dostali ich najmä nevidiaci z oblasti Paríža.
      Už v roku 1931 nová pomôcka prekročila hranice nielen mesta na Seine, ale i Francúzska. Čoskoro ju začali používať v ďalších krajinách, najskôr európskych, neskôr, v októbri 1932 aj v USA.
      Aj v súčasnosti predstavuje biela palica univerzálnu pomôcku pre slabozrakých. Jej tvar a využitie zaznamenali zmenu. Je dlhšia, tenšia, teleskopická a skladacia.
      Účastníci Valného zhromaždenia WBU v Káhire v roku 1992 odporučili, aby sa 15. október pripomínal ako medzinárodný deň.
      Na problémy, s ktorými v bežnom živote zápasia zrakovo postihnutí, upozorňujú v priebehu roka aj ďalšie dni: napríklad 4. januára Braillov deň, posledná aprílová streda je Dňom vodiacich psov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies