Papua Nová Guinea zažila ďalšie silné zemetrasenie s magnitúdou 7,1

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 14:09 • 2 min
Papua Nová Guinea zažila ďalšie silné zemetrasenie s magnitúdou 7,1

SYDNEY - Ďalšie silné zemetrasenie s magnitúdou 7,1 zasiahlo vo štvrtok štát Papua Nová Guinea.

slovakia

left justify in out

Ide už o štvrté zemetrasenie, ktoré zasiahlo ostrovný štát v priebehu tohto týždňa. Otrasy vychádzali podľa údajov Úradu pre geologický prieskum Spojených štátov (USGS) z hĺbky asi 22 kilometrov a ich epicentrum bolo asi 150 kilometrov od mesta Panguna na ostrove Bougainville. Tichomorské centrum varovania pred cunami následne vyhlásilo, že približne 300 kilometrovú oblasť v okolí epicentra by mohli zasiahnuť až metrové vlny, výstrahu pred cunami však približne po hodine odvolalo.

 

 

Doposiaľ nie je známe, že by zemetrasenie spôsobilo akékoľvek škody, uviedol Chris McKee z Geofyzikálneho observatória v metropole Port Moresby. Dôvodom podľa neho je, že epicentrum bolo dostatočne ďaleko od pobrežia, čím sa jeho šanca spôsobiť vážne škody výrazne zmenšila. "Zemetrasenie sa ukázalo byť menej silným, než sa predpokladalo," uviedol McKee. Štvrtkové zemetrasenie lokalizovali v inej oblasti než predošlé tri, ktoré zasiahli ostrovný štát tento týždeň, preto ho McKee hodnotí ako nesúvisiaci prípad. Papua Nová Guinea leží v seizmicky aktívnej oblasti nazývanej Ohnivý kruh a zemetrasenia sú tu pomerne časté.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies