Nová vyhláška ÚVZ neruší karanténu pre nezaočkovaných pri ich návrate na Slovensko

NETKY.SK • 16 Júl 2021, 20:20 • 2 min
Nová vyhláška ÚVZ neruší karanténu pre nezaočkovaných pri ich návrate na Slovensko

BRATISLAVA - Nezaočkovaní navrátilci spoza hraníc budú musieť aj naďalej podstúpiť karanténu. Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorá nadobudne platnosť v pondelok 19. júla. Dovtedy ostáva v platnosti aktuálna vyhláška. V tlačovej správe o tom informovala Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ SR.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Vyhláškou sa nastaví približne rovnaký režim na hraniciach, ako je v súčasnosti, so zapracovanými výhradami Ústavného súdu SR, ktoré sa týkali osôb krátko po prvej dávke očkovania," uviedla Račková. Dodala, že v praxi nenastane návrat k cestovateľskému semaforu. Cieľom novej vyhlášky je predísť významným zmenám na hraniciach pre šírenie delta variantu koronavírusu.

 

img

Oproti predošlej vyhlášky sa v najnovšej mení definícia plne zaočkovanej osoby. Za tú sa považuje osoba najmenej 14 dní, ale nie viac než 12 mesiacov, po aplikácii druhej dávky očkovacej látky s dvojdávkovou schémou, ďalej osoba najmenej 21 dní, ale nie viac než 12 mesiacov, po aplikácii prvej dávky očkovacej látky s jednodávkovou schémou alebo osoba najmenej 14 dní, a nie viac než 12 mesiacov, po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19, ak bola prvá dávka očkovania proti koronavírusu podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

Zaočkovaná osoba nemusí po návrate na Slovensko nastúpiť do karantény. Pri vstupe na Slovensko sa musí vedieť preukázať potvrdením o očkovaní a registrácii v systéme e-hranica. Jednorazová registrácia v systéme platí pre zaočkovaných šesť mesiacov. Pri kontrole sa možno preukázať potvrdením o očkovaní aj z iných krajín, musí však byť v slovenskom, českom alebo anglickom jazyku.

 

img


Nezaočkované osoby sa musia pred návratom registrovať prostredníctvom portálu e-hranica pri každom návrate zo zahraničia. Po návrate na Slovensko je povinná podstúpiť 14-dňovu karanténu, ktorú je možné najskôr v piaty deň ukončiť negatívnym výsledkom RT-PCR testu.

 

"Test je v tomto prípade hradený štátom. Na PCR vyšetrenie bude osoba objednaná automaticky po registrácii v e-hranici," uvádza sa vo vyhláške.

 

img


Nezaočkované osoby majú z karantény výnimku, ak nemôžu byť zaočkované zo zdravotných dôvodov, majú trvalý alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach susedného štátu do 100 kilometrov, prekračujú hranicu SR výhradne za účelom výkonu práce z a do iných krajín EÚ alebo poskytujú neodkladnú starostlivosť o blízkych rodinných príslušníkov na území susedného štátu. Zoznam ďalších výnimiek je k dispozícii na webovej stránke ÚVZ SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona