Pápež vyzval na spoluprácu a vzájomný rešpekt medzi oboma Kóreami

NETKY.SK • 14 August 2014, 16:03 • 2 min
Pápež vyzval na spoluprácu a vzájomný rešpekt medzi oboma Kóreami

SOUL - Pápež František počas prvého dňa svojej návštevy Južnej Kórey vyzval dnes na obnovenie mierového procesu na vojnovým stavom rozdelenom Kórejskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Obe strany by sa podľa hlavy katolíckej cirkvi mali tiež vyhnúť "bezvýslednej" vzájomnej kritike, informovala agentúra AP.
     

František v prvom prejave svojej päťdňovej cesty do Ázie juhokórejskej prezidentke Pak Kun-hje povedal, že mier si vyžaduje odpustenie, spoluprácu a vzájomný rešpekt. "Túžba Kórey po mieri je blízka našim srdciam, pretože ovplyvňuje stabilitu v celom regióne, ako aj na celom našom vojnou unavenom svete," povedal pápež.
     

Pápež, ktorý je argentínskeho pôvodu, predniesol prejav po prvý raz v rámci svojho pontifikátu v angličtine, aby tak lepšie vyhovel tamojšiemu publiku. Zvyčajne hovorí po taliansky alebo vo svojej rodnej španielčine. Vatikánske zdroje oznámili, že František bude mať počas cesty po Kórei najmenej štyri prejavy v angličtine.
     

Severná Kórea v reakcii na pápežovu návštevu Soulu odpálila päť rakiet, ktoré dopadli do mora pri jej východnom pobreží. Prvé tri rakety krátkeho doletu boli odpálené necelú hodinu predtým, ako lietadlo s hlavou katolíckej cirkvi pristálo v Soule. Ďalšie dve rakety KĽDR vystrelila už po začiatku pápežovej návštevy.
     

Severokórejské rakety boli odpálené z viacerých štartovacích zariadení v oblasti mesta Wonsan na pobreží Japonského mora. Pchjongjang pred ich vystrelením región pre námornú dopravu neuzavrel. František provokáciu verejne nekomentoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies