Pápež na návšteve prevažne moslimského Albánska odsúdil islamských militantov

NETKY.SK • 21 September 2014, 13:37 • 2 min
Pápež na návšteve prevažne moslimského Albánska odsúdil islamských militantov

TIRANA - "Nikto si nemôže myslieť, že sa môže skrývať za Boha, keď plánuje a pácha násilie a útlak," povedal pápež v Tirane, hlavnom meste prevažne moslimského Albánska.

slovakia

left justify in out

"Nikto by nemal zneužívať náboženstvo na ospravedlňovanie činov, ktoré sú v rozpore s ľudskou dôstojnosťou a so základnými právami," dodal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, očividne tým karhajúc teroristické ťaženie militantných islamistov v Iraku a Sýrii, komentuje agentúra DPA.
     

K základným právam patrí "predovšetkým právo na život a náboženskú slobodu," povedal František.
     

Vyzval na toleranciu, "obzvlášť tak významnú v našich časoch, keď extrémistické skupiny náboženstvo zneužívajú na skresľovanie a prekrúcanie rozdielov medzi vierami."
     

František pochválil mierové spolunažívanie väčšinových moslimov s kresťanmi v Albánsku.
     

Túto balkánsku krajinu si vybral pre svoju prvú európsku cestu na to, aby ukázal, ako moslimovia a kresťania dokážu žiť mierumilovným spôsobom vedľa seba, a zároveň aby si uctil obete "príšerného ateistického režimu", sumarizuje DPA.
     

V Albánsku, štáte s 3,3 miliónmi obyvateľov, vládol až do roku 1990 tvrdý komunistický režim, počas ktorého boli mešity a kostoly zatvorené a ničené. Stalinistický diktátor Enver Hodža vyhlásil v roku 1967 Albánsko za prvý ateistický štát na svete.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies