Panika týkajúca sa jadrovej energetiky zvyšuje európske ceny elektriny

NETKY.SK • 16 Marec 2011, 13:08 • 2 min
Panika týkajúca sa jadrovej energetiky zvyšuje európske ceny elektriny

Panika týkajúca sa jadrovej energetiky zvyšuje európske ceny elektriny

slovakia

left justify in out

Európske ceny elektriny a plynu prudko vzrástli. Príčinou je rozhodnutie Nemecka odstaviť tretinu svojich jadrových kapacít a zvýšenie nákupu skvapalneného plynu zo strany japonských elektrárenských spoločností, ktoré sa snažia pokryť výpadok atómových elektrární.
      V Nemecku v utorok (16.3.) vyskočila cena elektriny v základnom záťažovom pásme (baseload power) s dodávkou v apríli o 17,9 %. Bolo to jej najprudšie jednodňové zdraženie od roku 2003. Ceny elektriny sa zvýšili aj na ďalších európskych trhoch, vrátane Francúzska a Španielska.
      V raste pokračujú aj európske ceny plynu, keďže Japonsko sa snaží pokryť výpadok jadrových kapacít, zvýšením dovozu skvapalneného plynu. Cena zemného plynu v Británii, ktorá je považovaná za indikátor cien skvapalneného plynu, sa vyšplhala na 2-ročné maximum 0,64 GBP (0,74 eura) za therm. Podľa londýnskeho analytika Deutsche Bank Michaela Hsueha to môže zmeniť vývoj na úniovom trhu s plynom.

Zdroj: TASR/Financial Times



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies