Španielsko údajne zaplatilo za prepustenie rukojemníkov milióny dolárov

NETKY.SK • 24 August 2010, 07:24 • 2 min
Španielsko údajne zaplatilo za prepustenie rukojemníkov milióny dolárov

Španielsko údajne zaplatilo za prepustenie rukojemníkov milióny dolárov

slovakia

left justify in out

img

Španielsko zaplatilo 3,8 milióna eur za prepustenie dvoch humanitárnych pracovníkov, ktorých 268 dní zadržiavali militanti zo severoafrického krídla al-Káidy. Uviedol to dnes španielsky denník El Mundo.
      Podľa zdrojov z Mauritánie výška výkupného dosiahla až 5,5 milióna eur. Španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero správy o výkupnom nekomentoval.
      Alberta Vilaltu a Roqueho Pascuala uniesli z humanitárneho konvoja v západoafrickej Mauritánii 29. novembra a zadržiavali ich ako rukojemníkov v severnom Mali. Dnes španielska vláda informovala o ich prepustení.
      Španielske letectvo podľa neoficiálnych informácií vyslalo dnes pre Vilaltu a Pascuala lietadlo do Ouagadougou, metropoly štátu Burkina Faso, ktorý údajne zohral kľúčovú úlohu pri vyjednávaní.
      Dvojicu údajne priviedli na hranice Burkiny Faso spolupracovníci al-Káidy. V nočných hodinách by mali Vilalta a Pascual priletieť do Barcelony. Podľa Madridu sú obaja v dobrom zdravotnom stave.
      Je pravdepodobné, že oslobodenie rukojemníkov súvisí s nedávnym krokom mauritánskych úradov, ktoré vydali do vlasti väzneného malijského militanta, odsúdeného na 12 rokov väzenia za prípravu únosu oboch Španielov. Po príchode do Mali vydaného muža prepustili.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies