Oveľa vyššie výdavky má 56 % Slovákov, asi 40 % rast cien nezvláda

NETKY.SK • 12 November 2022, 12:40 • 2 min
Oveľa vyššie výdavky má 56 % Slovákov, asi 40 % rast cien nezvláda

BRATISLAVA - Výrazne vyššie výdavky hlási šesť z desiatich Slovákov, ďalších 35 % pociťuje ich miernejší nárast. Pritom sa 60 % obáva, že budú mať problémy so splácaním úverov, štvrtina sa toho obáva veľmi a 5 % takéto problémy má.

slovakia

left justify in out

Hoci 40 % ľudí zvýšené výdavky pokryje, 36 % siaha na úspory, takmer 15 % musí niektoré výdavky výrazne obmedzovať. Informoval o tom poskytovateľ financovania Home Credit Slovakia na základe reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre nich od 13. do 17. októbra realizovala prieskumná agentúra STEM/Mark na vzorke slovenskej populácie 506 respondentov od 18 do 64 rokov. V poslednom roku zaznamenalo výrazne vyššie výdavky 56 % opýtaných, ukázal prieskum. "Ďalších 35 % uviedlo, že sa ich celkové výdavky na chod domácnosti trochu zvýšili a 7 % je s výdavkami približne na rovnakej úrovni. Našli sa však aj 2 % takých, ktorí tvrdia, že sa im v porovnaní s minulosťou o niečo znížili," približuje analytik trhu zo spoločnosti Jaroslav Ondrušek. Najväčší nárast životných nákladov ľudia v dopytovaní uviedli pri nákupoch v potravinách a drogérii, kde pociťuje výrazné zvýšenie cien 67 % opýtaných, ďalších 25 % hovorilo o miernom raste cien. Medzi ďalšie položky, kde ľudia postrehli najvýraznejší nárast cien, patria okrem energií, napríklad aj vyššie výdavky na letnú dovolenku. Najväčší nárast životných nákladov ľudia v dopytovaní uviedli pri nákupoch v potravinách a drogérii, kde pociťuje výrazné zvýšenie cien 67 %, ďalších 25 % hovorilo o miernom raste cien. Medzi ďalšie položky, kde postrehli najvýraznejší nárast cien, patria okrem energií napríklad aj vyššie výdavky na letnú dovolenku, uviedla spoločnosť. Doplnila, že ak by sa Slováci dostali do problémov so splácaním súčasných úverov, najviac z nich, 43 %, by si hľadalo dodatočnú prácu a takmer 40 % by sa obmedzilo. Tretina by požiadala o zníženie splátky pôžičky. Majetok by rozpredávalo 13 %. "Ak sa u ľudí objavia akékoľvek problémy so splácaním svojich záväzkov, ihneď by mali o tom informovať spoločnosť, v ktorej si požičali a požiadať ju o pomoc," uviedol ombudsman klientov firmy Miroslav Zborovský. "Ak už niekomu pôžičky doslova prerastajú cez hlavu, riešením môže byť aj ich konsolidácia, čo je zlúčenie viacerých pôžičiek dohromady, na čom sa dá ušetriť," uzavrel. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies