Španielsko: Parlament schválil sprísnenie zákazu fajčenia

NETKY.SK • 22 December 2010, 14:05 • 2 min
Španielsko: Parlament schválil sprísnenie zákazu fajčenia

Španielsko: Parlament schválil sprísnenie zákazu fajčenia

slovakia

left justify in out

Španielsko už onedlho nebude patriť medzi posledné bašty fajčiarov v Európe. Parlament v Madride totiž v utorok večer schválil zákon, ktorý od 2. januára výrazne sprísňuje protifajčiarske opatrenia v krajine.
      Fajčenie v Španielsku nebude zakázané len vo verejných budovách, ale tiež vo vonkajších priestoroch ako sú ihriská, školské dvory či nemocničné areály.
      Španielsko už sprísnilo protifajčiarsku legislatívu v roku 2006, keď zakázalo fajčenie na pracoviskách a vo verejných priestoroch ako sú nemocnice, školy, nákupné strediská, železničné stanice a verejná doprava.
      Majitelia barov a reštaurácií sa však mohli rozhodnúť, či povolia fajčenie vo svojich prevádzkach - a takmer všetci to urobili. Počet fajčiarov v krajine sa dokonca mierne zvýšil, od roku 2006 o jedno percento na 35 percent obyvateľov nad 16 rokov.
      Nový zákon zakazuje fajčenie vo všetkých baroch, reštauráciách, diskotékach či herniach. Fajčiarske priestory zmiznú z letísk a fakticky jedinou výnimkou zo zákazu budú oddelené fajčiarske zóny vo väzniciach, psychiatrických nemocniciach a domovoch pre dôchodcov. Tridsať percent izieb budú môcť pre fajčiarov vyhradiť hotely.
      V Španielsku zomrie ročne na príčiny súvisiace s fajčením vyše 50.000 ľudí, z nich 5000 pasívnych fajčiarov, pričom náklady na liečbu spojenú priamo s fajčením predstavujú takmer osem miliónov eur, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva.
      Majitelia pohostinských a zábavných podnikov protestovali proti novému zákonu, ktorý podľa nich pripraví o prácu 150.000 ľudí. Vláda ich argumenty odmieta s tým, že zákazy fajčenia v iných krajinách EÚ sa takýchto prevádzok dotkli len minimálne.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies