Španielski letoví dispečeri pripravujú štrajk

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:24 • 2 min
Španielski letoví dispečeri pripravujú štrajk

Španielski letoví dispečeri pripravujú štrajk

slovakia

left justify in out

img

Španielski letoví dispečeri dnes odhlasovali vstup do štrajku, zatiaľ však neurčili presný dátum. Plánovaný štrajk je reakciou na nové rozhodnutie vlády upraviť ich pracovné podmienky. Vláda pritom už pred časom stanovila, že letovým dispečerom sa znížia platy v rámci úsporného balíka na zníženie rozpočtového deficitu.
      Odborová organizácia letových dispečerov USCA neuviedla, ako dlho by plánovaný štrajk mohol trvať, no upozornila, že odvrátiť ho môžu rokovania so zástupcami vlády. Podľa pozorovateľov by sa štrajk mohol konať v 2. polovici augusta, v mesiaci, keď do Španielska prichádza najviac turistov.
      USCA odmieta vládny dekrét schválený minulý týždeň, ktorým vláda zvýšila počet pracovných hodín a skrátila dĺžku odpočinku počas zmeny. Spor sa ťahá už od februára, keď vláda výrazne zredukovala letovým dispečerom nadčasy, čím im automaticky znížila platy. Tie pôvodne dosahovali až 350.000 eur ročne, čo je štvornásobok zárobku španielskeho predsedu vlády.
      Podľa ministra pre rozvoj Josého Blanca, do pôsobnosti ktorého spadá aj letecká doprava, "nie je možné, aby vláda dávala štátnym zamestnancom milionárske platy v čase, keď od ostatných Španielov žiada uťahovanie opaskov". Miera nezamestnanosti v krajine dosahuje asi 20 %, čo je najviac v celej eurozóne.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies