Pan Ki-mun vyzval na celosvetový dohovor o boji proti terorizmu

NETKY.SK • 9 September 2011, 15:35 • 2 min
Pan Ki-mun vyzval na celosvetový dohovor o boji proti terorizmu

Pan Ki-mun vyzval na celosvetový dohovor o boji proti terorizmu - Politika Generálny tajomník Pan Ki-mun pri príležitosti blížiaceho sa výročia útokov v USA z 11. septembra 2001 opätovne vyzval na celosvetový protiteroristický dohovor.

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník Pan Ki-mun pri príležitosti blížiaceho sa výročia útokov v USA z 11. septembra 2001 opätovne vyzval na celosvetový protiteroristický dohovor. Jeho príprava viazne už desať rokov na sporoch okolo definovania terorizmu či toho, ktoré organizácie možno pokladať za teroristické.
      OSN má vyše 13 samostatných dohovorov, ktoré sa týkajú terorizmu, financovania terorizmu, únosov či zbraní hromadného ničenia. Jej predstavitelia však chcú dosiahnuť celosvetový dohovor, ktorý by spojil všetky aspekty boja proti terorizmu a aktivizoval boj proti hrozbám.
      "Naším cieľom je komplexný dohovor zaoberajúca sa celým medzinárodným terorizmom," povedal dnes Pan Ki-mun novinárom na návšteve Austrálie. "Žiaľ, takýto dohovor dodnes nebol prijatý. Medzi členskými štátmi panovali určité nezhody," dodal.
      Svetová organizácia v roku 2001 vytvorila protiteroristický výbor zložený z členov Bezpečnostnej rady OSN, ktorý dohliada na boj proti terorizmu vo svete. V roku 2005 BR OSN prijala rezolúciu, v ktorej vyzvala členské krajiny, aby neumožnili tým, ktorí plánujú teroristické činy, nájsť niekde úkryt.
      Pan Ki-mun zdôraznil, že augustový bombový útok na budovu OSN v Nigérii, pri ktorom zahynulo 23 ľudí, poukazuje na hrozbu pretrvávajúcu napriek celosvetovému úsiliu.
      "Zastávam postoj, že terorizmus nemožno ospravedlniť za žiadnych okolností. Nech ho ospravedlňujú akokoľvek, musí byť zastavený," vyhlásil šéf OSN.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies