Pakistan pokračuje v popravách: Od zrušenia moratória obesil 48 ľudí

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 09:52 • 2 min
Pakistan pokračuje v popravách: Od zrušenia moratória obesil 48 ľudí

ISLAMABAD - Pakistanské úrady obesili dnes ďalších deväť osôb, čím sa počet výkonov trestu smrti v tejto stredoázijskej krajine zvýšil za uplynulé dva dni na 21. Informovali o tom tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

Od prvej fázy stiahnutia moratória na trest smrti, ktorá sa vzťahovala na zločiny súvisiace s terorizmom, popravili od vlaňajšieho decembra v Pakistane 48 osôb, napísala agentúra Reuters. Ministerstvo vnútra však nevedelo uviesť presne, koľko ľudí popravili v skutočnosti.

 

"Ministerstvo ešte nemá zjednotené všetky údaje po stiahnutí moratória, a nové prípady zahŕňajú všetky typy zločinov vrátane terorizmu," uviedol hovorca ministerstva. Tento týždeň majú tamojšie úrady popraviť aj muža, ktorého odsúdili za vraždu, keď bol ešte dieťa. Jeho matka požiadala v tejto súvislosti prezidenta Mamnúna Husajna o milosť.

 

Trest smrti sa v Pakistane nemôže aplikovať voči obžalovanému, ktorý bol v čase spáchania trestného činu mladší ako 18 rokov. Neprípustné je tiež svedectvo získané mučením. Podľa právnikov bol Šafkat Husajn v roku 2004 iba 14-ročný, keď ho prinútili, aby sa priznal k vražde dieťaťa. Obesiť by ho mali vo štvrtok. Husajnova matka požiadala prezidenta, aby mu trest zmenili na doživotie.

 

Pakistanský premiér Naváz Šaríf pristúpil k zrušeniu platného moratória na trest smrti pre osoby usvedčené z terorizmu vlani 17. decembra po útoku ozbrojencov fundamentalistického hnutia Taliban na vojenskú školu v Pešávare na severozápade krajiny, pri ktorom zabili 136 detí. Vláda minulý týždeň rozšírila zrušenie tohto moratória na všetky typy odsúdení. Týmto krokom Islamabad odignoroval opakované výzvy medzinárodného spoločenstva i Európskej únie, aby svoje rozhodnutie zvrátil.

 

Vo väzniciach po celom Pakistane čaká na výkon trestu smrti podľa údajov ministerstva spravodlivosti asi 8000 väzňov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies