Pacientov so psoriázou trápi aj psoriatická artritída

NETKY.SK • 28 Október 2016, 09:24 • 2 min
Pacientov so psoriázou trápi aj psoriatická artritída

BRATISLAVA - Pacienti so psoriázou sa musia okrem typických kožných prejav často vyrovnať aj so psoriatickou artritídou (PsA).

slovakia

left justify in out

Týmto zápalovým reumatoidným ochorením trpí celosvetovo 25 až 30 percent psoriatikov, pričom u tretiny z nich sa môže vyskytnúť ešte pred vznikom kožných prejavov psoriázy. Odborníci preto pri príležitosti Svetového dňa psoriázy, ktorý pripadá na sobotu 29. októbra, upozorňujú na dôležitosť komplexnej diagnostiky pacientov s týmto chronickým zápalovým autoimunitným ochorením.


Na Slovensku trpí spomínaným zápalom kĺbov takmer 22 percent psoriatikov. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý sa uskutočnil v rokoch 2014 a 2015 v 46 kožných a piatich reumatologických pracoviskách pomocou skríningových dotazníkov. V rámci neho odborníci vyšetrili 831 pacientov, z ktorých 177 malo aj PsA. Deviatim z týchto ľudí lekári dovtedy toto ochorenie nediagnostikovali. Podľa získaných dát tento zápal kĺbov trápi najmä ľudí starších ako 40 rokov, ale len necelých 14 percent psoriatikov, ktorým ho diagnostikovali, pravidelne navštevuje reumatológa.
Prejavy psoriatickej artritídy môže pomocou skríningových nástrojov diagnostikovať už dermatológ. Ten pacienta následne pošle k reumatológovi. Včasná diagnostika a systémová liečba psoriázy s vysokou pravdepodobnosťou zlepšuje aj PsA, pričom to platí aj naopak. Viac informácií o psoriáze ako aj spomínanom zápale kĺbov je možné nájsť na webstránke www.bezpsoriazy.sk.


Psoriatická artritída je chronické zápalové reumatické ochorenie, ktoré je rovnako ako samotná psoriáza dedične podmienené. Spúšťačmi objavenia sa psoriázy aj zápalu môžu byť infekcie, ale aj drobné úrazy kĺbu, hormonálne zmeny  alebo stres. PsA sa sprvu prejavuje nevýraznými bolesťami a opuchom jedného alebo viacerých kĺbov, šľachových úponov ako aj zápalovými bolesťami chrbtice. Najnáročnejšou formou je zápal viacerých kĺbov vrátane chrbtice.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies