Pacient nula nemohol za zavlečenie HIV do Severnej Ameriky

NETKY.SK • 27 Október 2016, 14:27 • 2 min
Pacient nula nemohol za zavlečenie HIV do Severnej Ameriky

BRATISLAVA - Medzinárodný tím vedcov na čele s Michaelom Worobeym z Arizonskej univerzity vyvrátil teóriu, že zosnulý Kanaďan Gaëtan Dugas, známy ako pacient nula, mohol za zavlečenie HIV a AIDS do Severnej Ameriky.

slovakia

left justify in out

Odborníci zistili, že Dugas bol v skutočnosti len jedným z tisícov ľudí, ktorí sa týmto vírusom nakazili v 70. rokoch minulého storočia.

 

Gaëtan Dugas bol homosexuál, ktorý pracoval ako stevard v leteckej spoločnosti Air Canada. Zomrel v roku 1984 ako 31-ročný na zlyhanie obličiek spôsobené AIDS. V tom istom roku vyšla v časopise American Journal of Medicine štúdia, ktorá naznačovala, že HIV priniesol z Afriky do Severnej Ameriky práve Dugas. Americké Centers for Disease Control and Prevention však Dugasa pôvodne označilo ako Pacienta O, pričom O znamenalo Out-of-California (v preklade mimokalifornský, pozn. SITA). Neskôr sa však O zmenilo na nulu, pričom výraz pacient nula sa odvtedy používaj aj pri iných ochoreniach.

 

Worobey s kolegami vo svojej štúdii analyzovali vzorky krvi zo 70. rokov, z ktorých niektoré obsahovali HIV. Následne vytvorili metódu na zrekonštruovanie genetického kódu vírusu u týchto pacientov. Týmto spôsobom sa im približne z 2000 vzoriek z New Yorku a San Francisca podarilo zostaviť osem kompletných genetických kódov HIV. "Tieto vzorky sú natoľko geneticky variabilné, že je vylúčené, aby takáto rôznorodosť vznikla až koncom 70. rokov. Začiatok epidémie v USA sme preto určili na rok 1970 alebo 1971," uviedol Worobey s tým, že v rámci tohto výskumu analyzovali aj vzorky krvi spomínaného Dugasa. Výsledky dokázali, že on HIV do Severnej Ameriky určite nepriniesol. Vedci okrem toho zistili, že v Severnej Amerike sa začal HIV šíriť z New Yorku, pričom neskôr sa dostal aj do Európy, Austrálie a ďalších častí Zeme. Výsledky štúdie zverejnili v časopise Nature.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies