Páchateľ útoku v Suruči mal prepojenie na útočníka z Diyarbakiru

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 13:38 • 2 min
Páchateľ útoku v Suruči mal prepojenie na útočníka z Diyarbakiru

ANKARA - Samovražedný atentátnik, ktorý v pondelok v tureckom meste Suruč spáchal atentát s 32 obeťami na životoch, bol napojený na osobu podozrivú z júnového útoku počas predvolebného zhromaždenia kurdskej opozičnej strany. Podľa agentúry Reuters o tom informoval nemenovaný turecký vládny zdroj.

slovakia

left justify in out

Zdroj dodal, že predpokladaným páchateľom útoku v Suruči je turecký občan, ktorý vlani ilegálne odcestoval do Sýrie.


Ide o 20-ročného muža kurdského pôvodu, pochádzajúceho z mesta Adiyaman na juhovýchode Turecka. Nemenovaný zdroj uviedol, že mladík bol v kontakte s predpokladaným páchateľom útoku, ku ktorému došlo 5. júna - dva dni pred parlamentnými voľbami - na mítingu prívržencov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) v meste Diyarbakir v prevažne kurdskej oblasti na juhovýchode krajiny. O život prišli dvaja ľudia a ďalších približne 100 bolo zranených. 
Identitu páchateľa útoku v Suruči potvrdili už aj testy DNA. Podľa webovej stránky denníka Habertürk ide o Šeyha Abdurrahmana Alagöza. 


Na mieste činu sa našlo aj telo ženy, ktorá je tiež podozrivá z účasti na atentáte. Identifikácia týchto telesných pozostatkov pokračuje, spresnil Habertürk. 
Matka hlavného podozrivého, Semüre Alagözová, v rozhovore pre denník Radikal potvrdila informáciu, že jej syn bol dlhší čas v cudzine. Podľa jej slov do zahraničia odcestoval na šesť mesiacov a vrátil sa asi desať dní pred útokom v Suruči. Ona s ním však po jeho návrate do Turecka stratila kontakt. 
Dodala, že nemá správy ani o svojom mladšom synovi Yunusovi. "Nepovedali, kam idú, akú prácu si (v zahraničí) našli... Neviem, či sa pridal k Islamskému štátu," dodala. "Bol to dobrý chlapec," povedala o predpokladanom páchateľovi útoku v Suruči jeho matka. 


Turecké vedenie z útoku v Suruči obvinilo džihádistickú organizáciu Islamský štát, ktorej ozbrojenci bojujú v sýrskom pohraničí s kurdskými polovojenskými jednotkami. Kurdi sa islamistom snažia zabrániť v rozšírení územia ich kalifátu, ktorý od vlaňajšieho leta postupne rozširujú o stále ďalšie regióny Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies