Žiga: Slovensko sa približuje k stanovenému cieľu vo využívaní obnoviteľných zdrojov

NETKY.SK • 22 November 2017, 14:37 • 2 min
Žiga: Slovensko sa približuje k stanovenému cieľu vo využívaní obnoviteľných zdrojov

BRATISLAVA - Viete, akú časť svojej energie vyrobí Slovensko z obnoviteľných zdrojov? Podľa Eurostatu je to 12,9 % a k splneniu cieľov pre rok 2020 mu zostáva cca posledné percento.

slovakia

left justify in out

V rámci implementácie klimaticko-energetického balíčka EÚ sa SR zaviazala, že do roku 2020 musí zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) na svojej energetickej spotrebe na 14 %. Ich podpora je jednou z dôležitých súčastí agendy Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Na konferencii "Moderné trendy v európskej energetike" to povedal šéf MH SR Peter Žiga (Smer-SD).

 

"Podľa posledných údajov z Eurostatu plníme tento cieľ na 12,9 %, teda existuje reálny predpoklad, že záväzný cieľ sa nám podarí naplniť, a to aj vďaka súčasti všetkých dotknutých subjektov, teda od investorov, bánk, územných samospráv až po ústredné orgány štátnej správy," uviedol minister.

 

Rezort hospodárstva pripravil program podpory malých zdrojov OZE pre tie domácnosti, ktoré nimi pokrývajú vlastnú spotrebu. "Ide o národný projekt Zelená domácnostiam, ktorý implementuje Slovenská inovačná a energetická agentúra. V pilotnej fáze do konca roku 2018 bolo k dispozícii 45 miliónov eur. Úspešnou implementáciou na rok 2018 zostáva ešte 13 miliónov eur," informoval.

 

Ministerstvo podľa Žigu pripravuje reformu systému podpory. Pri využívaní OZE bude prioritou zabezpečiť nákladovú efektívnosť s minimalizáciou na koncové ceny elektriny. "Základné požiadavky na nový systém podpory OZE sú, aby bol jednoduchý, transparentný, udržateľný," avizoval.

 

Podpora sa má zmeniť na viac trhovo orientovaný typ, ktorý zodpovedá požiadavkám legislatívy EÚ. "V procese prípravy zvažujeme aj zavedenie inštitútu tzv. lokálneho zdroja energie, ktorý predstavuje zariadenie určené na výrobu elektriny takmer výhradne na spotrebu v danom odbernom mieste. Ide o zariadenie s výkonom niekoľko desiatok, možno niekoľko sto kilowattov, vhodné najmä pre podnikateľské subjekty," doplnil Žiga.

 

Pripomenul, že Slovensko bude musieť v najbližších troch rokoch dosiahnuť energetické úspory vo výške približne 13 000 terajoulov (TJ). "Najväčší priestor a možnosť na ušetrenie vidíme hlavne v oblasti verejnej správy a priemyslu a pri zatepľovaní budov," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies