P. Pellegrini: Zavedenie Trumpových ciel by malo vážny dosah na hospodárstvo SR

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 17:10 • 2 min
P. Pellegrini: Zavedenie Trumpových ciel by malo vážny dosah na hospodárstvo SR

BRUSEL – Slovensko bude čakať na to, ako dopadnú rokovania medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou (EÚ) o tom, či Únia dostane výnimku z plánovaného zavedenia ciel tak, ako ich predstavil americký prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Tieto clá by totiž mali vážny dosah aj na hospodárstvo SR. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) o tom informoval novinárov pred Európskym summitom v Bruseli. Dodal, že by bol veľmi nerád, keby EÚ vstúpila do akejsi obchodnej vojny s USA.

 

"To by malo veľmi vážny dosah nielen na hospodárstvo EÚ, ale aj SR, pretože Slovensko je jedna z najviac exportne orientovaných krajín v rámci EÚ, a preto pevne verím, že rokovania budú úspešné a nedôjde k zavedeniu ciel na oceľ a hliník tak, ako o nich bolo hovorené, a takisto nedôjde k nejakým vážnym zmenám pri obchodovaní s automobilmi, čo by malo takisto vážny vplyv aj na produkciu a priemysel SR," upozornil Pellegrini.

 

Zavedenie týchto ciel pre EÚ by podľa neho znamenalo vyvodenie krokov aj zo strany Únie. "V prípade, že sa tak stane, SR bude podporovať pozíciu EÚ a postupovať tak, ako sa v tomto prípade bude musieť. Začať šetrenie na Svetovej obchodnej organizácii a prijímať prípadné protiopatrenia," skonštatoval. Podľa neho je však ešte predčasné, o tom uvažovať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies