Oznamovatelia korupcie podľa TIS nie sú dostatočne chránení

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:00 • 2 min
Oznamovatelia korupcie podľa TIS nie sú dostatočne chránení

BRATISLAVA - Oznamovatelia protispoločenskej činnosti sú napriek prijatiu zákona na ich ochranu chránení nedostatočne. Uviedli to na dnešnej tlačovej besede zástupcovia Transparency International Slovensko (TIS). Organizácia sa v rámci skúmania účinnosti zákona zamerala na kontrolu činností inšpektorátov práce. Tie majú podľa zákona účinného od januára dohliadať na to, aby nahlasovateľov nezákonných praktík zamestnávatelia neprepúšťali alebo inak nespravodlivo netrestali.

slovakia

left justify in out

Pracovníci TIS kontaktovali krajské inšpektoráty práce s fiktívnymi prípadmi postihnutia oznamovateľov. Podľa analytičky TIS Zuzany Dančíkovej do siedmich dní odpovedal TIS na podnet len jeden krajský inšpektorát. Ďalších šesť odpovedalo do 14 dní a dva po lehote 14 dní až na telefonický kontakt. Zamestnanec má podľa TIS pritom len sedem dní na to, aby sa v prípade prepustenia obrátil na inšpektorát. "Päť z ôsmich inšpektorátov pritom nevyhodnotilo, že by mohlo ísť o oznamovateľov, ktorých je potrebné chrániť," uviedla Dančíková. Väčšina inšpektorátov podľa nej navyše nezaslala pracovníkom TIS ani všetky potrebné informácie, napríklad odkazy na bezplatnú právnu pomoc alebo neziskové organizácie. Podľa informácií Národného inšpektorátu práce od januára do septembra na Slovensku poskytli potrebnú ochranu siedmim oznamovateľom. Všetci z nich sa však v prvom rade obrátili na políciu alebo prokuratúru a tie následne kontaktovali inšpektoráty. Priamu žiadosť o ochranu od oznamovateľov však nezaznamenali.


"Na základe našich zistení sa obávame, že zákon postihne rovnaký osud ako zákon o preukazovaní majetku. Teda, že zákon bude platiť a zodpovední ho budú plniť len formálne a reálne výsledky budú absentovať," skonštatoval právnik TIS Pavel Nechala. Podľa neho vláda po zavedení novej kompetencie inšpektorátom nevyčlenila dostatočné finančné prostriedky, ani nezvýšila počty zamestnancov. "Súčasný stav preukazuje zlyhanie pri implementácii zákona v štátnej správe," vyhlásil. Ministerstvo práce by podľa neho pre zlepšenie implementácie zákona malo okrem zvýšenia finančných prostriedkov pre inšpektoráty aj účinnejšie a zrozumiteľnejšie informovať verejnosť o právach oznamovateľov nezákonnej činnosti. "Oznamovanie nekalých praktík je najúčinnejším nástrojom pri ich odhaľovaní. V súkromnom sektore až dve z piatich oznámení vedú k odhaleniu podvodov," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies