Ozbrojené konflikty vo svete si za uplynulý rok vyžiadali najmenej 95-tisíc mŕtvych

NETKY.SK • 10 December 2013, 16:55 • 2 min
Ozbrojené konflikty vo svete si za uplynulý rok vyžiadali najmenej 95-tisíc mŕtvych

ŽENEVA - Najmenej 95.000 obetí na životoch si za minulý rok celosvetovo vyžiadali ozbrojené konflikty, pričom išlo predovšetkým o civilistov. Vyplýva to z dnes publikovanej výročnej správy Akadémie medzinárodných humanitárnych a ľudských práv so sídlom vo švajčiarskej Ženeve, ktorú citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Správa ďalej konštatuje, že v roku 2012 sa vo svete uskutočnilo 37 ozbrojených konfliktov. Najkrvavejším konfliktom bola občianska vojna v Sýrii, kde zahynulo približne 55.000 ľudí. V Afganistane zahynulo celkovo 7500 ľudí. Ešte väčšie straty na životoch však zaznamenali v Mexiku, kde sa pod 9000 obetí podpísala kriminálna činnosť a konflikty medzi drogovými kartelmi.

Akadémia získava údaje z rozličných zdrojov vrátane úradov OSN, Červeného kríža, vlád jednotlivých krajín a mimovládnych organizácií. Správa uvádza, že v medzinárodných alebo občianskych konfliktoch bolo zainteresovaných 24 krajín. Štatistika zahŕňa aj okupácie niektorých oblastí ako severný Cyprus alebo Palestínske územia. Súdnym procesom sa však končí iba veľmi málo konfliktov, píše agentúra.

"Bez zreteľnejšieho vymedzenia ozbrojeného konfliktu v rámci medzinárodného práva sa nepodarí vydať spravodlivosti na stíhanie všetkých obvinených vojnových zločincov," povedal riaditeľ výskumu Stuart Casey-Maslen. Ako príklad uviedol Mexiko, kde tamojšia vláda neregistruje ozbrojený konflikt v krajine a rodiny zavraždených osôb sa nemôžu dovolať procesov na medzinárodnom súde v Haagu.

Účelom správy je zozbierať informácie pre verejné využitie a poskytnúť právne analýzy vládam, politikom, OSN, mimovládnym organizáciám a novinárom. Dokument zároveň identifikuje štatistiku mŕtvych a zranených v každom z monitorovaných konfliktov. Akadémia správu zverejnila pri príležitosti Dňa ľudských práv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies